Tehnološki giganti izgubili 141 milijardu dolara tržišne vrijednosti

Dodajte komentar
Wall Street

Juče su gubici najvećih tehnoloških kompanija na berzama bili toliki da bi se od njih mogao kupiti cijeli McDonald’s. Naime, vrijednost akcija kompanija Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Alphabet, vlasnika Google-a, survala se u utorak, čime su one izgubile 141 milijardu dolara tržišne vrijednosti. Drugim riječima, njihova vrijednost je u prosjeku pala za 4,5 odsto.

Najveći gubitnik u ovoj postavi bio je Amazon čije akcije su pale za šest odsto. On je izgubio 51 milijardu dolara. To je otprilike cijena cijelog General Motors-a.

Odmah iza njega je Apple, sa svojim minusom od četiri odsto odnosno od 39 milijardi dolara. Ostali iz pomenute grupe su zabilježili manji pad.

No, pored njihove, i vrijednost Microsoft-a se smanjila za tri odsto, odnosno za 27 milijardi dolara.

Ovaj pad vrijednosti poznatih i moćnih kompanija zabrinuo je zapadne medije koji masovno pišu o mogućim uzrocima istog. No, ne može se reći da se desio potpuno neočekivano. Rasprodaja akcija tehnoloških giganata dešava se već mjesecima zbog opreza investitora uzrokovanog usporavanjem privrednog rasta i strožijom regulativom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *