Poreska uprava

Poreska uprava prihodovala preko 86 miliona

Tokom oktobra 2018. godine Poreska uprava je prihodovala ukupni bruto iznos od 86.012.384,25 eura, čime su ostvarenje iz prošle godine i plan naplate za jedanaesti mjesec premašeni za osam miliona miliona, odnosno 10 procenata, saopšteno je iz ove institucije.

Porez na dodatu vrijednost, u iznosu od 20.065.490 eura, bilježi rast od sedam procenata, odnosno 10 procenata, u odnosu na plan i ostvarenje iz prošle godine.

Doprinosi za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 45.173.006 eura, bilježe rast od pet procenata, odnosno četiri procenata, u odnosu na plan i ostvarenje iz prošle godine.

Porezi na promet nepokretnosti u iznosu od 1.991.349 eura, bilježi rast od čak 107 procenata, odnosno 21 procenat, u odnosu na plan i ostvarenje iz prošle godine, kao rezultat započetih aktivnosti u oblasti ovog poreza – saradnje sa notarima na obezbjeđivanju podataka o izvršenim prometima, proaktivnog pristupa na podsticanju obveznika na dobrovoljno plaćanje poreza i mjera prinudne naplate prema obveznicima koji ne ispune poresku obavezu.

Porezi na dobit pravnih lica u iznosu od 897.094 eura, bilježe rast od 46 procenata, odnosno 36 procenata,  dok porezi na dohodak fizičkih lica u iznosu od 13.907.520 eura, bilježe rast od 31 procenat, odnosno 40 procenata, u odnosu na plan i ostvarenje iz prošle godine.

Kako su dodali, sumarni podaci o bruto naplati tokom 11 mjeseci pokazuju ostvarenje u iznosu od 960.143.762 eura, što je 104 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine, a 53 miliona eura iznad plana naplate za ovaj period utvrđenog nakon rebalansa budžeta, kojim je prvobitni godišnji plan naplate uvećan za 12 miliona eura.

“Imajući u vidu da je za ostvarenje zacrtanog ukupnog godišnjeg plana naplate prihoda potrebno 65 miliona eura, to se očekuje da će isti do 31. decembra biti značajno premašen, uz napore svih službi Poreske uprave da intenzivnim aktivnostima poveća stepen poreske discipline  registrovanih obveznika, ali i proširi poresku osnovicu uvođenjem obveznika iz sive zone u zakonite tokove poslovanja”, naviodi se u saopštenju Poreske uprave.

Check Also

Adriatic banka zapošljava: Viši referent za poslovanje sa korporativnim klijentima

Viši referent za poslovanje sa korporativnim klijentima

Leave a Reply

Your email address will not be published.