Kina i SAD počinju nove trgovinske pregovore

Kina je navela da će nastojati da ostvari napredak u trgovinskim pregovorima sa SAD u narednih 90 dana i obavezala se da će raditi brzo na “tačkama saglasnosti” s Vašingtonom da bi se što prije smirio njihov bilateralni trgovinski spor.

“Ekonomski i trgovinski timovi dvije strane aktivno će promovisati konsultacije narednih 90 dana sa jasnim datumima i mapom puta”, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Kako se navodi Kina će početi da sprovodi konkretne tačke oko kojih je postignut konsenzus i to “što prije to bolje”.

Kina i SAD dogovorili su se da uspostave primirje od 90 dana u trgovinskom ratu koji vode posljednjih mjeseci, prilikom susreta predsjednika Si Đinpinga i Donalda Trampa na zatvaranju samita G20 u Buenos Ajresu.

Predsjednici su se dogovorili da dvije strane ponovo počnu pregovore oko “strukturnih promjena” u trgovinskim odnosima. Vašington je suspendovao na 90 dana primjenu novih carina na proizvode uvezene iz Kine dok traju ti pregovori.

Američko predsjedništvo je takođe upozorilo da će nove carine biti primijenjene ukoliko u vrijeme dato za pregovore ne bude dogovora oko onoga što SAD najviše zamjeraju Kini odnosno prisilnog transfera tehnologije i krađe intelektualne svojine. Prema toj mjeri carine koje su bile 10 odsto biće povećane na 25 odsto.

Kinesko ministarstvo je ocijenilo da je susret u Buens Ajresu bio uspješan i navelo da imaju povjerenja u to da će se dogovoreno sprovesti u djelo.

Američki predsjednik Donald Tramp u ponedeljak je govorio o “velikom skoku naprijed” u odnosima s Pekingom, a juče se ponovo vratio svom prijetećem tonu prema Kini mada je rekao da i dalje vjeruje u dogovor. On je čak prvi put nagovijestio mogućnost da se produži tromjesečna suspenzija carina do 1. marta.

Check Also

Rusi stižu 10. avgusta?

Crna Gora otvorila je prije dva dana granice za ruske državljane, iz kompanije Aerodromi CG …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *