Hjundai razmatra mogućnost pokretanja proizvodnje u Hrvatskoj

Jedan od vodećih proizvođača automobila u svijetu, južnokorejski Hjundai, razmatra mogućnost pokretanja proizvodnje u Hrvatskoj.

To je informacija koja je Jutarnjem listu potvrđena iz vladinih krugova, u kojima kažu da južnokorejski automobilski div pokazuje interes za ulaganjima u Hrvatsku i analizira mogućnost investiranja. Razgovori o tome, kažu upućeni, vode se već dva mjeseca.

U ovom trenutku još nije poznato kolika bi bila vrijednost Hjundaijeve investicije u Hrvatskoj. Ali, tvrde sagovornici lista, Hjundai bi kao lokaciju najvjerovatnije odabrao područje Varaždina, na kojem već postoje kompanije koje rade za automobilsku industriju, te bi proizvodio gotov proizvod – automobile, a ne samo dijelove.

Ako se južnokorejski automobilski div zaista odluči na takvu investiciju, ona bi za Hrvatsku bila od velikog značaja jer bi otvorila veliki broj novih radnih mjesta, dodatno pospješila izvoz, a zemlju bolje pozicionirala na investicionoj mapi.

Privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku jedan je od ciljeva Vlade. Pojedine kompanije u Hrvatskoj već proizvode dijelove za svjetsku autoindustriju, a Hrvatska ima i proizvodnju električnih automobila.

Prema zvaničnim podacima, hrvatska autoindustrija zapošljava 2.861 radnika, a prosječna bruto plata u njoj je 1.073 eura. Riječ je o izvozno orijentisanoj industrijskoj grani, čiji je udio u hrvatskom izvozu 4,7 odsto.

Check Also

Promet na Montenegroberzi 786 hiljada

Ovu sedmicu na Montenegroberzi obilježio je pad berzanskih indeksa i promet od skoro 790 hiljada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *