Naslovne strane dnevnih novina za 4. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Stečaj prepreka za pregovore o bolnici

Ministar finansija Darko Radunović izrazio je raspoloženje da se postupak za pokretanje stečaja u kompaniji “Meljine kompleks” okonča kako bi se nastavili pregovori oko spora povodom raskida kupoprodajnog ugovora za ovu bolnicu, kazalaje na ročištu za ispitivanje stečajnih razloga direktorica kompanije “Atlas kap, osnivača kompanije “Meljine kompleks, Aleksandra Jovović.Spor za raskid ugovora pokrenula je država prošle godine, a predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić sudija je u oba ova postupka.

Loši krediti još muče neke banke

Nastavak pozitivnih ekonomskih kretanja registrovanje i u trećem kvartalu tekuće godine, zaključenoje na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost kojomje predsjedavao guverner dr Radoje Zugić. Savjet je ocijenio da je finansijski sistem relativno stabilan i da su prisutni rizici umjerenog intenziteta. Učešće nekvalitetnih je iznosilo 6,7 odsto, što je manje u odnosu na prethodni kvartal za 0,3 procenta. Nivo nekvalitetnih kredita, međutim, kod jednog broja banaka još predstavlja izazov i potrebno je intenzivirati mjere u pravcu njihovog rješavanja zaključeno je na sjednici Savjeta.

Skupa glinica gura u minus fabrike u regionu

Nedostatak strategije i raspored snaga na svjetskom tržištu čine da mali proizvođači aluminijuma i čelika nemaju šansu za opstanak na tržištu, ocijenio je analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović. –  Cijena glinice u nekoliko navrata je ekstremno rasla ove godine, cijena aluminijuma je sada ispod 2.000 dolara po toni, tako da regionalni proizvođači KAP i Aluminij Mostar ne mogu biti konkurentni na tržištu, niti poslovati sa profitom – kazao je Đukanović Radiju Slobodna Evropa

Dan

Milova firma u blokadi zbog 192 hiljade duga

Kompanija Global Montenegro, čiji je suvlasnik predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović, blokirana je zbog duga od 192,15 hiljada eura. Firma, koja je vlasnik 20 hiljada kvadrata u podnožju brda Košljun, u blokadi je četiri dana, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Ova firma je bila u blokadi skoro tri godine, sve dok nije krajem 2017. godine izmirila preko 60 hiljada duga prema Opštini Budva.

Isplatu zarada čekaju 13 godina

Četrdesetak bivših i zaioslenih radnika rožajskog preduzeća “Dekor upozoravaju na, kako navode, nezakonitu prodaju imovine čiji je vlasnik njihovo preduzeće. Oni naglašavaju da su procjenitelj i javni izvršitelj raspisali oglas za prodaju pristupnih saobraćajnica prema fabrici, kako bi time isplatili pojedine njihove kolege, dok se njima duguje oko pola miliona eura za plate i poreze.

U penzijama uživaju sedam godina

Prije dvije godine penzioneri su u prosjeku uživali penziju devet godina, a u septembru, taj prosjek se spustio na sedam godina. To je saopštio predsjednik partije penzionera, invalida i restitucije PIR Momo Joksimović, koji je istakao da inflacija raste brže od rasta penzija.

Dnevne novine

Finansijski sistem relativno stabilan

Finansijski sistem Crne Gore relativno je stabilan, prisutni su rizici umjerenog intenziteta, dok ekonomski pokazatelji ukazuju na nastavak pozitivnih kretanja iz prošle godine, ocijenjeno je na jučerašnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost. Najveći rast, kako je saopšteno nakon sjednice, primjetan je u sektoru industrijske proizvodnje, koja je 24,4 odsto veća nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Novac se ne vraća ako se izgubi državljanstvo

Lica koja dobiju ekonomsko državljanstvo Crne Gore neće imati pravo na povraćaj uplaćenog novca ukoliko se naknadno utvrdi da su dali lažne podatke ili namjerno prikrivali činjenice kako bi došli do tog statusa. To se navodi u zaključku Vlade kojim je djelimično izmijenjen član 17 Odluke o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja. Zaključkom, koji je Vlada usvojila prošle sedmice, a objavila juče, predviđeno je da po otkrivanju lažnih podataka organ nadležan za unutrašnje poslove donese rješenje o gubitku crnogorskog državljanstva.

Kroz javne nabavke godišnje ušteđeno oko 39,4 miliona

Država je kroz postupke javnih nabavki od 2015. do 2017, u prosjeku godišnje uštedjela 39,4 miliona eura, što je kretanje od oko 8,8 odsto, saopšteno je Dnevnim novinama u Upravi za javne nabavke. Kada je riječ o ovoj godini, u Upravi su naveli da je, na osnovu preliminarno obrađenih podataka realno očekivati da se uštede kreću od sedam do devet odsto.

Vijesti

Izvoz struje zaslužan za veliki profit EPCG

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit u iznosu od 43.058.153 eura, što je 58.677.454 bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine. Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić kazao je u intervjuu Vijestima da su već sredinom novembra ispunili proizvodni plan za tekući period.

Meša gradi i ne haje za inspekciju

Komunalna inspekcija i policija ponovo su Urbanističko-građevinskoj inspekciji Ministarstva održivog razvoja prijavili građevinsku kompaniju “14. septembar” biznismena Mehmeda Meše Kolarevića da bez dozvole izvodi građevinske radove u budvanskom naselju Gospoština. Dopis državnoj inspekciji upućen je prvo polovinom novembra kada je komunalni inspektor zatražio da se zaustave građevinski i radovi na iskopu terena.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *