Satja Nadela, čovjek koji je učinio da Microsoft postane najvrijednija kompanija

Dodajte komentar
Satya Nadella, CEO Microsofta

Kada je Satja Nadela (51) prvi put došao na čelo Microsoft-a u februaru 2014. godine, kompanija je ubrzano gubila snagu.

Microsoft Windows 8 je bio katastrofa, a zaposleni u Microsoftu su se borili međusobom za nadmoć i bili u lošim odnosima. Za to vrijeme potrošači i programeri su gubili vjeru u njih.

Sada su se vremena promijenila.

Kada je u petak zatvorena berza, tržišni limit kompanije Microsoft premašio je Appleov, a to je nešto što se nije dogodilo otkako je Barak Obama bio predsjednik. Zaslugu za to snosi upravo Nadela, koji je preuzevši mjesto CEO, preusmerio rad kompanije i podigao je do novih visina.

Pročitaj još: 5 najboljih i 5 najgorih stvari u vezi sa poslom u Microsoftu

Ali ko je Satja Naraina Nadela?

Najviše podataka o njegovom životu mogu se naći u autobiografiji koju je napisao pod naslovom Hit Refresh. Rođen je u Indiji u Hiderabadu. Otac mu je bio državni službenik, a majka profesor drevnog jezika-Sanskrita. Nadela je od djetinjstva želio da bude profesionalni kriket igrač i igrao ga je u školi. Vremenom je shvatio da je njegov sportski talenat nadmašila strast prema nauci i tehnologiji i odlučio je da se okrene tome.

Diplomirao je elektrotehniku na Tehnološkom institutu Manipal 1988. godine.

“Uvjek sam znao da želim da gradim stvari”, piše on o sebi u knjizi.

Otputovao je u Ameriku kada je shvatio da na fakultetu i Indiji nisu imali pravi kompjuterski naučni program. Diplomirao je na Univerzitetu u Viskonsinu – Milvoki 1990. godine. Prvi posao radio je u San Mikrosistems, legendarnoj kompaniji za kompjuterski server u Silikonskoj dolini.

Godine 1992. se zaposlio u Microsoftu. U to vrijeme, osnivač Bil Gejts je još uvjek bio CEO, a Windows je tek počeo svoj put ka dominaciji. Nadela je tada bio samo jedan od 30 indijskih imigranata koji su radili u kompaniji. Njegovi prvi radovi vili su Majkrposoftov prozvod za interaktivnu televiziju i Windows NT operativni sistem.

U to vrijeme se i oženio svojom djevojkom Anom, koja je još živjela u Indiji i nije mogla da dođe kod njega zbog strogog zakona. Nakon što su pronašli “rupu u zakonu”, on se odrekao svog statusa trajnog useljenika da bi uzeo vizu koja mu je omogućila da i nju dovede.

Danas je on jedan od ključnih ljudi u tehnološkoj industriji svijeta i čovjek koji je iznenadio cijeli svijet.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *