‘Ratovanje’ u Avganistanu košta Crnu Goru dva miliona eura godišnje

Dodajte komentar

Troškovi učešća pripadnika Vojske Crne Gore u misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu iznose dva miliona eura godišnje, a navedeni troškovi uključuju iznose novca za naknade, izdatke za smještaj, putovanje, troškove razmještanja snaga, kao i druge troškove koji proizilaze iz angažovanja pripadnika Vojske Crne Gore u misiji, prenio je RTCG, pozivajući se na Informaciju o pristupanju Ministarstva odbrane Crne Gore okvirnom memorandumu o razumijevanju između Ministarstva odbrane Njemačke i oružanih snaga Švedske u vezi sa saradnjom u misiji ,”Odlučna podrška” u Avganistanu.

U dokumentu se navodi da je, nakon transformacije misije ISAF u misiju “Odlučna podrška”, Vojska Crne Gore nastavila svoje angažovanje u Avganistanu, a u skladu sa odlukom Skupštine Crne Gore o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u ovu međunarodnu misiju.

”Ulaskom Crne Gore u NATO savez stvorena je potreba za pojačanim prisustvom Crne Gore u međunarodnim misijama, te je stoga Skupština Crne Gore 5. jula 2018. godine donijela odluku o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnu misiju “Resolute support (RS)“ u Avganistanu, kojom je odobreno upućivanje do 40 pripadnika”, navodi se u odluci koju je objavila Vlada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *