Panamski kanal već u rukama Kineza

Predsednici Kine i Argentine, Si Đinping i Maurisio Makri, potpisali su nekoliko desetina novih trgovinskih sporazuma.

Novi psorazumi dolaze u momentu kada Peking proširuje svoje prisustvo u latinoameričkim ekonomijama.

Đinping i Makri su potpisali više od 30 sporazuma u oblasti poljoprivrede i investicija, tokom državne posjete kineskog lidera po okončanju samita Grupe industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20) u Buenos Ajresu.

Jedan od sporazuma odnosi se na izvoz argentinskih trešanja u Kinu, a potpisan je i sporazum o povećanju zamjene valuta dvije zemlje.

Kina je jedno od najvećih tržišta na koja Argentina izvozi svoju robu, naročito kad je riječ o poljoprivrednim proizvodima, a spada i u zemlje koje najviše pozajmljuju novac Buenos Ajresu.

Tokom ceremonije potpisivanja sporazuma Makri je rekao da “razvoj Kine koristi Argentini, regionu Latinske Amerike i svijetu”.

“Naše dvije zemlje su komplementarne. U svijetu je svega nekoliko zemalja koje mogu da kupe toliko mnogo visokokvalitetnih proizvoda koje možemo da proizvedemo”, rekao je Makri. Posle Argentine Si će posjetiti Panamu koja s Kinom pregovara o sporazumu o slobodnoj trgovini.

Kineske kompanije upravljaju lukama na oba kraja Panamskog kanala, koji je u većem dijelu 20. vijeka smatran simbolom američkog uticaja.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *