Panamski kanal već u rukama Kineza

Predsednici Kine i Argentine, Si Đinping i Maurisio Makri, potpisali su nekoliko desetina novih trgovinskih sporazuma.

Novi psorazumi dolaze u momentu kada Peking proširuje svoje prisustvo u latinoameričkim ekonomijama.

Đinping i Makri su potpisali više od 30 sporazuma u oblasti poljoprivrede i investicija, tokom državne posjete kineskog lidera po okončanju samita Grupe industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20) u Buenos Ajresu.

Jedan od sporazuma odnosi se na izvoz argentinskih trešanja u Kinu, a potpisan je i sporazum o povećanju zamjene valuta dvije zemlje.

Kina je jedno od najvećih tržišta na koja Argentina izvozi svoju robu, naročito kad je riječ o poljoprivrednim proizvodima, a spada i u zemlje koje najviše pozajmljuju novac Buenos Ajresu.

Tokom ceremonije potpisivanja sporazuma Makri je rekao da “razvoj Kine koristi Argentini, regionu Latinske Amerike i svijetu”.

“Naše dvije zemlje su komplementarne. U svijetu je svega nekoliko zemalja koje mogu da kupe toliko mnogo visokokvalitetnih proizvoda koje možemo da proizvedemo”, rekao je Makri. Posle Argentine Si će posjetiti Panamu koja s Kinom pregovara o sporazumu o slobodnoj trgovini.

Kineske kompanije upravljaju lukama na oba kraja Panamskog kanala, koji je u većem dijelu 20. vijeka smatran simbolom američkog uticaja.

Check Also

Prosječna starost vozila u Crnoj Gori 15 godina

Prosječna starost vozila u Crnoj Gori je 15 godina, dok onih koja su starija od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *