Ni fakultetska diploma ne garantuje zaposlenje: U Crnoj Gori bez posla 14 doktora nauka i 361 magistar

Dodajte komentar

Bez posla u Crnoj Gori je trenutno 42.700 građana. Nezaposleno je 25.284 žena i 17.416 muškaraca. Ipak, ono što i dalje veoma brine jeste velika nezaposlenost osoba sa fakultetskim diplomama.

Kako su saopštili portalu Standard u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore, trenutna nezaposlenost je manja u odnosu na isti period prošle godine. Za godinu dana nezaposlenih je manje za skoro 10.000.

“Ukupan broj visokoškolaca je 8.285 ili 19,4 odsto od ukupnog broja nezaposlenih, što je u odnosu na isti dan prethodne godine kada ih je bilo 9.357 ili 17,82 odsto, manje za 11,46 odsto. Od ukupnog broja visokoškolaca (8.285), njih 361 ili 4,32 odsto su masteri i magistri, a 14 ili 0,17 odsto su doktori nauka”, objasnili su u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.

Od ukupnog broja nezaposlenih visokoškolaca, njih 3.680 su sa diplomom sedmog ili višeg stepena obrazovanja.

“U navedenom broju visokoškolaca (8.285) nalazi se i 3.680 lica (3.583 sa VII-1 stepenom obrazovanja i 97 mastera i magistara) koji nemaju evidentiranog radnog staža u stepenu obrazovanja i koji su prijavljeni na evidenciju Zavoda, uglavnom, da bi ostvarili pravo da učestvuju u Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem (u prvom krugu uparivanja kroz navedeni program ”uparena” su 3.174 visokoškolca)”, istakli su u ZZZCG.

Na tražnju za visokoobrazovanim kadrom, u zadnjih par godina, kako dodaju u velikoj mjeri je uticao Program stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

“Kako kroz navedeni program poslodavci dobijaju ”besplatnu” radnu snagu, sa kojom u velikoj mjeri zadovoljavali kadrovske potrebe za visokoobrazovanom radnom snagom, to je i iskazana tražnja-potreba za visokoškolcima, iskazana kroz prijavljena slobodna radna mjesta, značajno manja od stvarno potrebne”, zaključili su u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.

Izvor: Standard.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *