Naslovne strane dnevnih novina za 3. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Stanić: Da se poveća minimalna zarada

U Crnoj Gori je minimalna zarada 193 eura i ima učešće u prosečnoj od samo 37,5%, a zahtjev SDP-a je da bude 250 eura ili 48% prosječne, što bi bilo blizu onoga što zemlje u regiji imaju, saopštio je član predsjedništva i portparol SDP Mirko Stanić.Podsjetio je da je Vlada Republike Hrvatske odlučila da od naredne godine poveća minimalnu neto zaradu na 404 eura, sa dosadašnjih 371 euro, te da tim povećanjem udio minimalne plate u prosječnoj se penje na 44,85 odsto.

Ekonomija ide u dobrom smjeru

Crnogorska ekonomija se kreće u dobrom smjeru, ali ne treba biti euforičan. Bez sumnje u odnosu na prije dvije godine u dalekoje boljem stanju sa, što je naročito važno, mnogo boljim izgledima – ma koliko neke negativnosti umanjivale ukupan rezultat i nastojanja Vlade, kaže ekonomski analitičar i profesor Fakulteta za menadžment dr Vasilije Kostić.

Porodične vinarije na jednom mjestu

Istaknuti menadžer u ugostiteljstvu Rajko Radulović i stručnjak za digitalni marketing Dragutin Kontić “krivi su” što je dobar dio malih, porodičnih vinarija iz Crne Gore objedinjen u zajedničku platformu koja ih je približila tržištu, turistima, ali i domaćim ljubiteljima vina.Od ideje do realizacije, uz veliki terenski rad i lična ulaganja, za pola godine stigli su do respektabilnog proizvoda: oko 50 vinogradara uključilo se u “Montenegro vilidž vajneris” (Montenegro Village Wineries) projekat i svoju ponudu posredstvom sajta učinilo bolje vidljivom u lepezi proizvoda bogate crnogorske vinske priče, koja je u zamahu.

Dan

Fond spasava opštine od bankrota

Da su finansije crnogorskih lokalnih uprava sve lošije kada su u pitanju sjeverna i centralna regija može se vidjeti po činjenici da se iz Egalizacionog fonda za funkcionisanje lokalnih uprava izdvaja sve više novca. S druge strane, prihodi lokalnih uprava su sve slabiji. Tako je, prema podacima iz Izvještaja o realizaciji akcionog plana za sprovođenje strategije regionalnog razvoja Crne Gore, u 2014. godini iz Egalizacionog fonda za potrebe lokalnih uprava u sjevernoj regiji izdvojeno 15, a u 2017. godini 23 miliona eura.

Zgradu prodali za 7,7 miliona

Državljanka Rusije Tatjana Malugina kupila je za 7,7 miliona eura zgradu u Klagenfurtu, sjedište bivše Hipo Alpe Adrija banke. Agencija Mina biznis je prenijela pisanje bečkog “Standarda, koji je objavio da je nominalni kupac nekretnine kompanija 2ipsć‘b Kea1 RgoregCez, ali da iza kupovine kompleksa stoji Malugina.

Za prigovor ne mora da se čuva račun

Ekspert za potrošačko zakonodavstvo Zvezdan Čađenović kazao je da građani nijesu u obavezi da čuvaju račun prilikom kupovine, kako bi kasnije ostvarili pravo na prigovor, i to trgovci ne bi smjeli da zlopotrebljavaju. Čađenović je za agenciju Mina biznis saopštio da prema važećem Zakonu o zaštiti potrošača, koji je u upotrebi od 2014. godine, ne postoji obaveza čuvanja računa, jer isti više nije uslov za ostvarivanje prava na prigovor.

Dnevne novine

U oktobru u hotelima najviše Njemaca

Za prvih deset mjeseci ove godine u crnogorskim hotelima odsjelo je 1.005.419 gostiju, koji su tu ostvarili 4.065.892 noćenja, pokazuju preliminarni rezultati Monstata. To je za 12,6 odsto više dolazaka i 8,3 odsto više noćenja nego u istom periodu prethodne godine. Inače, tokom cijele 2017, u kolektivnom smještaju u Crnoj Gori registrovano je 955.499 turista i 3.890.370 noćenja.

Novi povlašćeni proizvođači

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) utvrdila je privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije za kompaniju Hydra Mne za male hidroelektrane (mHE) Bukovica 1 i 2 koje se nalaze na teritoriji Opštine Šavnik. Rješenjima, koja su donijeta na posljednjoj sjednici Odbora Agencije, utvrđeno je da privremeni status postrojenja važi do 26. oktobra 2020. godine.

Ulaganja u TE za stabilan prvi blok

Redovno održavanje i investiciona ulaganja u Termoelektranu (TE) Pljevlja, koja u posljednjih deset godina iznose 60 miliona eura, dobar su osnov da postojeći termoblok ostane snažan oslonac elektroenergetskog sistema i u narednih nekoliko decenija, istakao je direktor TE Vladimir Šestović. On je, povodom 36. godišnjice postojanja i uspješnog rada pljevaljskog termoenergetskog agregata, kazao da je TE Pljevlja od izgradnje odradila više od 200.000 radnih sati.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *