Francuska i Njemačka će predložiti porez na finansijske transakcije

Dodajte komentar

Francuska i Njemačka će ponovo pokušati da ožive ideju o oporezivanju finansijskih transakcija predlažući da zemlje članice tako smanje svoje uplate u budžet Evropske unije, piše njemački list Süddeutsche Zeitung.

Ministri finansija Olaf Scholz i Bruno Le Maire trebaju iznijeti predlog na sastanku s kolegama u eurozoni u Briselu, piše u ponedjeljak bavarski dnevni list.

Prihodi bi mogli ići za budžet eurozone

Prema njihovom pisanom prijedlogu kojega je presliku dobio SZ, porez (koji se označava engleskom kraticom FTT) mogao bi biti “važan faktor” jačanja kohezije EU-a.

Prihodi “bi mogli ići u budžet eurozone”, pišu dvojica ministara. Zemlje učesnice imale bi pravo da odbiju iznos FTT-a koji uplaćuju od njihova doprinosa u proračun Unije.

Predlog preuzima poreski sistem koji već postoji u Francuskoj a obuhvata transakcije s dionicama kompanija koje na berzi vrijede više od milijardu eura.

SZ piše o neslaganju Pariza i Berlina, francuska vlada želi da taj porez ide u budžet 19 zemalja eurozone a njemačka u budžet dvadesetsedmorke.

Rasprava u Brisleu traje već osam godina

O predlogu o oporezivanju finansijskog poslovanja raspravlja se u Brisleu u raznim oblicima već nekih osam godina.

Njegovi zagovornici uz prinos javnim finansijama ističu da on ograničava prekomjerno špekulisanje na finansijskim tržištima.

No predlog je podstakao rasprave koje je sve dosad nisu dale rješenje, kako u pogledu osnovice, tako i njegove stope. A njegovi protivnici, među kojima su i neke članice EU-a, ocjenjuju da bi mogao loše djelovati na privlačnost evropskih finansijskih tržišta.

Index

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *