EBRD, EIB i Svjetska banka pokreću novo istraživanje preduzeća u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Evropska Banka za Obnovu i Razvoj (EBRD), Evropska Investiciona Banka (EIB) i Svjetska Banka (WBG) pokreću novu seriju istraživanja preduzeća u više od 40 zemalja, uključujući i Crnu Goru.

Kako je saopšteno, cilj istraživanja je da se od preduzeća iz privatnog sektora dobiju povratne informacije o stanju u poslovnom okruženju u svakoj od zemalja učesnica, i da se te informacije koriste za procjenu mogućnosti i ograničenja rasta privatnog sektora.

U svakoj zemlji istraživanje će biti sprovedeno putem intervjua sa privatnim firmama u sektorima proizvodnje i usluga.

U Crnoj Gori je za prikupljanje podataka angažovan Ipsos i oni će intervjue sa nasumično odabranim firmama započeti u decembru 2018. Ovaj rad će se nastaviti do maja 2019, a očekuje se da ce preliminarni rezultati istraživanja biti dostupni u drugoj polovini 2019.

Nalazi istraživanja preduzeća, zajedno sa dodatnim informacijama iz sličnih istraživanja u drugim zemljama učesnicama, formiraće osnovu za dokazima utemeljen analitički rad, koji može baciti novo svjetlo na načine unaprijeđenja ulaganja, produktivnosti i ekonomskog rasta u ovim zemljama.

”Ovo istraživanje je uporedivo sa drugim istraživanjima Svjetske Banke koja se za preduzeća sprovode širom svijeta, korišćenjem standardne metodologije. Teme uključene u upitnik – poput produktivnosti, usvajanja tehnologije i inovacija, konkurencije, kvalifikovanosti radne snage, sive ekonomije, pristupa finansijskim uslugama, infrastrukturi i uticaju državnih propisa – biće uporedivi na globalnom nivou. Istraživanje će obuhvatiti i modul koji se tiče ”zelene ekonomije’’, navedeno je u saopštenju.

Sadašnji krug istraživanja preduzeća će se odvijati, kako su zaključili, u više od 40 ekonomija u Evropi, centralnoj Aziji na Bliskom istoku, te u Sjevernoj Africi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *