Intervju: Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović

Dodajte komentar

Budžet za 2018-tu se realizuje izuzetno dobro i očekujemo da ćemo premašiti plan budžeta, možda i za deset posto. Posle dugo godina, prvi put se dešava da je realizacija budžeta veća od planirane. Napravili smo plan za 2019 i njega smo povećali za deset posto. Za 2018 plan je bio 20 miliona , a plan za 2019, 22 miliona. Neke smo nove prihode ostvarili, tako da se nadam da ćemo u narednm periodu ići postepeno i povećavati naš budžet, kazao je prvi čovjek nikšićke Opštine Veselin Grbović.Prema njegovim riječima, svi kratkoročni dugovi su razduženi.

“Imamo dugove po pitanju rebalansa poreza i doprinosa i mi redovno servisiramo obaveze po tom rebalansu, a takođe redovno isplaćujemo poreze, doprinose i plate za naše radnike. Ne vidimo neke probleme koji nas mogu iznenaditi u narednom periodu. Ovih dana će se usvojiti i novi zakon o finansiranju lokalnih uprava. Kod nas po tom pitanju nema nikakvih izmjena, mislim da će se povećati određeni prihodi u dijelu sjevernih opština. Neke prihode koji su nama uskraćeni, nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti da realizujemo. Prije svega mislim na koncesije na vode za Perućicu gdje je pola Nikšićkog polja poplavljeno i opština skoro da nema nikakve prihode po tom osnovu, iako elektroprivreda dobija najjeftiniju proizvodnu struju, možda jedan cent i realizuje stotinak miliona eura od Perućice, a opština Nikšić je praktično uskraćena, a to nema nigdje u svijetu. Imamo obećanje od Vlade da će sagledati taj problem i da nađemo neko rješenje”, kazao je Grbović.

Kako je kazao, u planu je puštanje u rad fabrike za proizvodnju građevinskih materijala.

“Brzih dana takođe jedan novi pogon Goranovića, koji značajno proširuje svoje kapacitete. Mljekara Nika je rekonstruisana i nastavila je sada sa radom i zaista dobro radi. Ima mogućnosti i za neke strane investitore, tako da se nadam da će nešto i od toga biti realizovano. Posebno smo velike uspjehe postigli na polju vodoprivrede i opština je ove godine uložila oko dva miliona eura u izgradnju novih seoskih vodovoda na praktično nedostupnim prostorima, tako da smo ove godine već pustili vodovod u Petrovićima, skoro je završen vodovod u Vraćenovićima. Zavrćava se vodovod u Dragoljićima, gdje ima oko 160 porodica. Oko 70 kilometara vodovodnih cijevi smo postavili da bi završili te vodovode. Tu su vodovodi Župe, gdje smo obezbijedili nove nedostajuće količine vode, izvršili rekonstrukciju postojećih vodovodnih cijevi i tu je još i vodovod u Dučice koji smo prije godinu dana pustili u rad. Tako ćemo nastaviti i sledeće godine. Uložili smo dosta sredstava i za asfaltiranje seoskih lokalnih puteva”, navodi Grbović.

Grbović navodi da su zadovoljni sa realizacijom investicija, te da velike planove uimaju za naredni period, između ostalog i izgradnju doma za stare.

“Očekujemo u narednom periodu, prije svega, realizaciju doma za stare koju već duže vremena pripremamo. Davno smo završili projekat ovog doma, dobijene su donacije od Centralne Evropske Banke u vrijednosti od tri miliona i sedam stotina eura i ovih dana je dobijena saglasnost na tendersku dokumentaciju i nadamo se da će direkcija javnih radova ovih dana raspisati tender.  U tom objektu bi bilo preko 200 starih lica smješteno, dosta novih zaposlenih koji će tu raditi i to nam je zaista jedan od važnijih projekata. Dom za stare će biti izgrađen ispod Trebjese. Izvršiće se rekonstrukcija postojećih starih objekata koje nam je Vojska ustupila. To su više bili magacinski prostori ali njihovom rekonstrukcijom investicija će biti znatno manja nego što bi eventualno bila. Tu će sigurno biti zaposleno 70, 80 radnika.  Za preostali dio novca koji će biti potreban za izgradnju Doma za stare, država treba da obezbijedi sredstva, preko Direkcije javnih radova ćemo to završiti”, navodi prvi čovjek Opštine.

Novi blok vjetrenjača

“Očekujem da se početkom sledeće godine krene sa izgradnjom novog bloka vjetrenjača na prostoru Gvozda, blizu prvog bloka na Krnovu. Prvi blok je oko 72 megavata, sada će biti 48 megavati. Ova investicija je otprilike oko 70 miliona eura i najvjerovatnije će Elektropriovreda Crne Gore biti nosilac investicije, što će sigurno biti značajno za obezbeđenje električne energije po povoljnim uslovima i za Elektroprivredu sigurno jedan značajan projekat”, navodi Grbović.

Pored ovog velikog projekta vjetrenjača čija je vrijednost 70 miliona, očekuje se realizacija još jednog velikog projekta a to je izgradnja puta Nikšić-Cetinje, kroz Staru Crnu Goru. Projekat se radi i njim je predviđeno da otprilike Nikšić bude udaljen oko 41, 42 kilometra do Cetinja, tako da bi i do Budve dolazili za manje od sat vremena.

“Isto tako do Boke sa ovim putem do Risna dolazimo takođe za manje od sat vremena. Tako da Nikšić postaje jedno saobraćajno čvorište i sa izgradnkom aerodroma moći ćemo baš kvalitetno turističke usluge da pružamo. Kroz aerodrom bi vjerovatno bili glavni za biznis avione, koji će kod nas imati bolje uslove koje skoro i da nemaju na aerodromima Tivat i Podgorica, koji su zauzeti za ove velike avionske letove. Projekat za put se već radi. Ja mislim da će ovih dana prva dionica biti završena. Očekujem da taj tender bude raspisan sledeće godine i da budu započeti radovi na prvoj dionici”, kaže Grbović.

Kada je u pitanju aerodrom, predstavnici opštine su održali sastanak sapredstavnicima Vojske, sa ministrom Boškovićem i već je određen prostor prostor gdje bi oni mogli da naprave svoje upravne zgrade i sve ono što im je neophodno.

“Za aerodrom čemo imati još nekih dodatnih radova, poslova, koje treba u narednom periodu da završavamo. Očekujem da bi za dvije godine mogli to da završimo i da se Vojska preseli ovdje, a mi da te usluge generalne avijacije pružamo. Tu bi mogli da dolaze avioni do 100 sjedišta i tu bi mogli da pružamo te turističke usluge, pored biznis avijacije koja je Bogom dana za Nikšićki aerodrom”, navodi Grbović.

O stambenoj izgradnji

“Mi smo ove godine završili tri zgrade. Jednu za penzionere od 75 stanova koja je useljena. Završene su dvije zgrade za zdravstvene radnike od 70 stanova koje očekujemo ovih dana da uselimo. Završava se trafostanica koja je nedostajala i nadam se da će zdravstveni radniciNikšića do kraja godine useliti u nove stanove.Takođe, radi se 120 stanova za radnike MUP-a i drugih bezbjedonosnih službi. Očekujem da na proljeće i ti radovi budu završeni i da i ti stanovi budu spremni za useljenje. Najvjerovatnije ćemo tokom 2019-te zajedno sa Vojskom raditi jednu zgradu za pripadnike Vojske, posebno vazduhoplovne jedinice.  Njavjerovatnije ćemo sa sindikatom prosvjete raditi još jednu zgradu za radnike prosvjete, tako da ćemo i tu sa naše strane obezbijediti zemlju, oslobiditi komunalija. Zaista će biti značajan broj radnika iz državnih službi koji će dobiti stanove po povoljnim uslovima. Oko 1000 stanova se trenutno radi u Nikšiću. Mnogo privatnika radi stambene zgrade za prodaju, što govori o jednom dobrom trendu i velikom interesovanju građana za kupovinu stanova. Nas to raduje jer čim se građevinarstvo razvija, tu i država ima veliku korist”, zaključio je Grbović.

Intervju sa predsjednikom Opštine možete u cjelosti:

Izvor: InfoBiro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *