Ambasador UAE najavio još investicija u Crnoj Gori

Posljednji podaci ukazuju da je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija u regionu i šire, sa postignutom stopom ekonomskog rasta od 4,8 odsto u prvoj polovini ove godine. Već je prepoznata kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na Mediteranu i jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu. Drugi sektori, kao što su energetski i poljoprivredni sector, takođe pokazuju veliki potencijal. U tom smislu, smatramo da je Crna Gora na pravom putu i ima dobre izglede za budućnost, kaže u intervjuu Pobjedi ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori Abdulsalam Hareb Obaid Al Romaithi.

Ističe da je najvažniji preduslov za razvoj jedne nacije dugoročno planiranje održivog razvoja i utvrđivanje strategija sajasnom vizijom kako postići planirane dugoročne razvojne ciljeve.

“Ove godine Ujedinjeni Arapski Emirati i Crna Gora obilježavaju deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, koje već tradicionalno sada razvijamo u duhu prijateljstva, povjerenja, solidarnosti i razumijevanja. U proteklih deset godina Ujedinjeni Arapski Emirati i Crna Gora su naučili puno jedni o drugima i pronašli način da rade zajedno u mnogim oblastima kao partneri. Ove veze se temelje na načelima saradnje i međusobnog uvažavanja i dostigle su nivo strateškog partnerstva između dvije zemlje i njihovih naroda. Kao rezultat te saradnje potpisali smo veliki broj značajnih sporazuma u cilju unapređenja odnosa i postizanja zajedničkih ciljeva u skladu sa interesima dva naroda”, kazao je ambasador.

Kako je istakao, ovo je prava prilika da još jednom potvrdimo našu predanost i prenesemo poruku prijateljstva narodu i Vladi Crne Gore.

“Ujedinjeni Arapski Emirati snažno podržavaju Crnu Goru i bićemo posvećeni da naše odnose učinimo još jačim. Najvažniji preduslov za razvoj jedne nacije je dugoročno planiranje održivog razvoja i utvrđivanje strategija sa jasnom vizijom kako postići planirane dugoročne razvojne ciljeve. Ujedinjeni Arapski Emirati duguju veliku zahvalnost svojim očevima nacije na upornosti, mudrosti i viziji koje su za rezultat imale izgradnju moderne i progresivne nacije”, navodi on.

Prema riječima ambasadora UAE, Crna Gora je već ostvarila značajan napredak od ponovnog uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine.

“Politički sistem je stabilan, što doprinosi stvaranju sigurnog i bezbjednog okruženja za strana ulaganja i unutrašnji razvoj zemlje. Političko rukovodstvo je obezbijedilo kontinuitet nacionalne vanjske politike s jasnom perspektivom nacionalne privrženosti evroatlantskim integracijama. Posljednji podaci ukazuju da je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija u regionu i šire, sa postignutom stopom ekonomskog rasta od 4,8% u prvoj polovini ove godine. Crna Gora je već prepoznata kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na Mediteranu i jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu. Drugi sektori, kao što su energetski i poljoprivredni sektor, takođe pokazuju veliki potencijal. U tom smislu, smatramo da je Crna Gora na pravom putu i ima dobre izglede za budućnost, i mi smo uvjereni da će Crna Gora ostvariti svoje razvojne ciljeve u budućnosti”, smatra Abdulsalam Hareb Obaid Al Romaithi.

Check Also

Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacionog fonda

Norveška bi ove godine trebalo da povuče gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacionog fonda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *