Popisan Ugovor o koncesiji za Brodogradilište Bijela

Ugovor o koncesiji za Brodogradilište Bijela između Vlade Crne Gore i Konzorcijuma Adriatic Marinas doo i B.V. Holding Maatschappij Damen potpisan je danas u prostorijama Ministarstva saobraćaja i pomorstva, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Ugovor su potpisali direktor Lučke uprave Vladimir Stijepčević, izvršni direktor Adriatic Marinas d.o.o. David Margason i opunomoćeni predstavnik Damen Holding B.V. Kant Eliza.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je nakon potpisvanja izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora i istakao da je riječ o dobrom projektu za državu i Damen kao zakupca.

“Ja mislim da će se benefiti od ovog zakupa ubrzo vidjeti kroz valorizaciju, izgradnju i servisiranje megajahti i zapošljavanje velikog broja ljudi. Ono što Damen radi u svijetu je prepoznato i nama je zadovoljstvo da sa takvom kompanijom pravimo Ugovor. Zaista je to veliki projekat za nas i mislim da će biti na zadovoljstvo svih, a želim da čestitam i uspjeh u radu Damen-u kao glavnom izvođaču i realizatoru cijele ove investicije”, naglasio je Nurković.

Direktor Lučke uprave Vladimir Stijepčević je rekao da je koncesioni ugovor u trajanju od 30 godina i predviđa investiciju od 20 miliona eura u prve tri godine od početka investicionog programa, a u petoj godini predviđa zapošljenje više od 300 radnika.

Opunomoćeni predstavnik Damen Holding B.V. Kant Eliza je kazao da je ponosan što je koncesioni ugovor potpisan sa Vladom Crne Gore nakon dugog rada koji je započeo 2012. godine.

“Veoma smo srećni što započinjemo novu fazu života u Brodogradilištu Bijela nakon jednog dugog perioda tokom koje se nije obavljala poslovna djelatnost u Bijeloj. Zajedno sa našim partnerima imamo dugoročnu viziju u Crnoj Gori kada je u pitanju djelatnost održavanja i remonta jahti. S obzirom da postoji velika baza klijenata u Porto Montenegro i da kompanija Damen ima veliko iskustvo i znanje u održavanju i remontu jahti zaista se nadamo da ćemo imati uspjeh u ovoj djelatnosti. Uz stalnu podršku Vlade Crne Gore i saradnju sa partnerom i lokalnom zajednicom želimo da obnovimo poslovnu djelatnost u Brodogradilištu Bijela i postignemo ponovo uspjehe koje je postizalo, da dovedemo do otvaranja novih radnih mjesta i da iskoristimo brojne poslovne mogućnosti kako na lokalnom tako i na globalnom nivou”, istakao je predstavnik Damena.

Izvršni direktor Adriatic Marinas d.o.o. David Margason naglasio je da će benefeti kako za Bijelu, Herceg Novi tako i za Bokokotorski zaliv biti veliki.

“Plan je da se preko 300 ljudi vrati i zaposli u industriju brodogradnje pa će Herceg Novi ponovo imati šansu da postane postojbina pružanja usluga brodogradnje na Mediteranskom pomorskom tržištu. Zaista smo srećni što je napravljen ovaj ključan korak i mislim da će ovaj projekat predstavljati idealan primjer kako nautička i turistička industrija u Crnoj Gori mogu dovesti do stvaranja novih radnih mjesta ne samo u industriji remonta, brodogradnje, nego i u kreativnoj industriji”, istakao je Margason.

Check Also

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

Kada se u Crnoj Gori priča o kripto-valutama i blokčejn tehnologiji dominantna asocijacija je brza …

Leave a Reply

Your email address will not be published.