Počinje procjena bezbjednosti puteva u Crnoj Gori: Ugovor vrijedan 470.000 eura

Dodajte komentar
Ilustracija

Ugovor za realizaciju projekta Procjena putne bezbjednosti potpisan je sa kompanijom IMC Worldwide Limited iz Velike Britanije, u konzorcijumu sa COWI A/S iz Danske i AF-Cityplans.r.o. iz Češke Republike. Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ukupna vrijednost ugovora je 470.000 eura, od čega finansiranje EU čini 85 odsto a nacionalno ko-finansiranje 15 odsto.

“Korisnik projekta je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva odnosno Direkcija za saobraćaj kao krajnji korisnik. Projekat je finansiran iz Godišnjeg akcionog programa IPA-e za 2014. godinu za Crnu Goru (CAP 2014) u okviru instrumenta pretpristupne podrške (IPA II) i trajaće 12 mjeseci, odnosno do novembra 2019. godine”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, tim povodom, 29. novembra 2018. godine, održan je uvodni sastanak za pomenuti projekat a koji ima za cilj sprovodjenje procjene bezbjednosti puteva na putnoj mreži Crne Gore dužine 1853 km.

Akcenat je stavljen na sljedeće četiri aktivnosti:

“Prvo, mapiranje rizika djelova puteva, zasnovan na saobraćajnim nesrećama i podacima koji će pokazati performanse bezbjednosti na putevima mjerenjem i mapiranjem stope smrtnosti i ozbiljnih povreda. Druga aktivnost jeste priprema analize puteva, koristeći specijalno opremljeno vozilo za prikupljanje podataka koji su potrebni za razvijanje kodiranja rizičnih grupa bojama i zvjezdicama (1 do 5) u cilju prikazivanja različitog nivoa rizika na crnogorskoj putnoj mreži, i u skladu sa faktorima koji se odnose na bezbjednost u saobraćaju. Rezultati će obezbijediti ocjene za cjelokupnu dužinu puteva, kao i pojedinačno za svakih stotinu metara”, navode iz Ministarstva.

Treće, jste praćenje performansi bezbjednosti na putevima koje će utvrditi da li je manje ljudi stradalo ili ozbiljno povrijeđeno na pojedinačnim djelovima puteva ili putnim pravcima, i što je, kako navode, još važnije, putem konsultacija sa nadležnim organima, biće definisane najefikasnije kontramjere.

“Četvrta aktivnost je investicioni plan za sigurnije puteve, kako bi se obezbijedile mogućnosti za unaprjeđenje puteva, u cilju kreiranja pristupačne i ekonomski opravdane infrastrukture koja bi doprinijela prevenciji smtno stradalih i ozbiljno povrijeđenih slučajeva”, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu navode da će kroz pomenute aktivnosti, biti sprovedena i obuka za zaposlene Direkcije za saobraćaj o vršenju kontrole bezbjednosti na putevima u Crnoj Gori, kako bi stekli znanje o rukovanju opremom, mapiranju rizika, kao i primjeni svih relevantnih procedura Evropske unije u oblasti procjene bezbjednosti na putevima.

Uvodnom sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Direkcije za saobraćaj, IMC World wide Limited –a kao i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori .

Danijela Kapa ispred Direktorata za međunarodnu saradnju i EU fondove istakla je zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora kao i značaj ovog projekta čijom realizacijom će se dodatno unaprijediti oblast bezbjednosti na putevima i očekivanje da implementacija projekta teče nesmetano.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *