Naslovne strane dnevnih novina za 1. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

1 komentar

Pobjeda

Nemaju pravo na otpremnine

Sutkinja Milena Brajović je, u novoj presudi po tužbi 305 penzionera KAP-a protiv države zbog neisplaćenih otpremnina, utvrdila daje tužbeni zahtjev neosnovan, s obzirom na to daje Ustavni sud u martu ukinuo Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a. Advokat Savo Šofranac najavio je novu žalbu Višem sudu. Prvom presudom sutkinja je usvojila tužbeni zahtjev 305 penzionera, ali je Viši sud ukinuo ovu odluku i predmet vratio na ponovno suđenje.

Remont jahti u Bijeloj naredne zime

Predstavnici Vlade i konzorcijuma kompanija Adriatik marinas i Damen potpisali su juče koncesioni ugovor za brodogradilišnu luku Bijela sa rokom važenja od 30 godina i ulaganjem od 20 miliona eura u prve tri godine. To im je omogućio ugovor Vlade sa Svjetskom bankom o uklanjanju grita iz luke. Završetak te remedijacije se očekuje početkom 2020. godine.

Prihod 648 hiljada

Regulatorna agencija za energetiku utvrdila je Crnogorskom operatoru tržišta električne energije regulatorno dozvoljeni prihod za narednu godinu od 647,87 hiljada eura.Odbor RAE je na sjednici u četvrtak utvrdio i naknadu za rad operatoru tržišta u iznosu od 1,75 centi po kilovat satu. Naknadu za rad izračunali su na osnovu regulatorno dozvoljenog prihoda, ukupne planirane neto potrošnje električne energije kupaca priključenih na prenosni i distributivni sistem od 3,24 miliona megavat sati i izvoza električne energije od 473 hiljade MWh.

Dan

Ne smije se mijenjati korito Tare

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su amandman na godišnji izvještaj Crne Gore, kojim se traži da prestanu sve aktivnosti odlaganja otpada i promjena korita rijeke Tape, u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama za zaštićena područja. Takođe, amandmanom je ukazano na potrebu da široj javnosti budu dostupne blagovremene i tačne informacije o uticaju gradnje autopuga na Taru.

Javni interes gradnja hotela i zgrada

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o eksproprijaciji, kao i Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, za javni interes se može proglasiti izgradnja hotela i stambeno-poslovnih objekata. Potrebno je da u tom slučaju Vlada ekspropriše zemljište na lokacijama gdje će se graditi hotel ili stambeno-poslovni objekat. To nedvosmisleno pokazuju ova dva zakona, na šta je ,,Danu ukazao potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović.

Pričali o aerodromima

Crna Gora ima dobre uslove za ravoj biznisa, kao i potencijale za unapređenje turizma i privrede, ali i poboljšanje transportne infrastrukture, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković. On je na Globalnoj konferenciji za razvoj aerodroma u Hamburgu vodio panel u vezi sa koncesijama za Aerodrome Crne Gore, kojem su prisustvovali potencijalni ponuđači i pokazali interes za ulaganje u taj projekat.

Dnevne novine

COTEE će u 2019. moći da prihoduje 647.870 eura

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) utvrdila je Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE) regulatorno dozvoljeni prihod za narednu godinu u iznosu od 647.870 eura, koji će se transponovati u njegovu naknadu za rad. Odluka o dozvoljenom prihodu donijeta je u četvrtak na sjednici Odbora RAE, na osnovu ukupno utvrđenog regulatorno dozvoljenog prihoda, umanjenog za utvrđene korekcije iz prethodnog perioda u korist kupaca.

U brodogradnji će raditi 300 ljudi, ulaže se 20 miliona

Vlada Crne Gore i Konzorcijum Adriatic Marinas i Damen potpisali su juče Ugovor o koncesiji za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, na period od 30 godina, koji u prve tri godine predviđa 20 miliona eura investicija, a u petoj zapošljenje više od 300 radnika.

Saša Jeknić na čelu skijališta Kolašin 1600

Direktor novog kolašinskog skijališta “Kolašin 1600 ” biće Saša Jeknić, saznaju Vikend novine. Jeknić je dugo godina uspješno obavljao posao direktora Nacionalnog parka Biogradska gora, koji je ove sezone imao 60.000 registrovanih posjetilaca, što je najbolji rezultat od osnivanja ovog parka.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • ovo je mjesto cenzure, i ljubazno ne uzimajte nikakve prenesene informacije ili pak pohvale ili reklame zdravo za gotovo

    bankarstvo nije demokratska poslovna djelatnost, ali je transparentnost poslovanja obaveza ozbiljnih profesija

    a ucenje iz iskustva, bilo ono pozitivno ili negativno, imanenetno zrelim jakim osobama i institucijama, a takvih u vrhu CG bankarstva nema, sa obje strane, i tome nazalost sluze i bankar.me i monitor.co.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *