Od ponedjeljka ponovo trgovanje akcijama Prenosa

Dodajte komentar

Montenegroberza će u ponedjeljak 03.12.2018. godine. izvršiti deblokadu trgovanja akcijama Crnogorskog elektroprenosnog sistema AD Podgorica tržišnog simbola PREN.

“Obavještavamo Vas da u skladu sa Rješenjem Komisije za tržište kapitala broj: 04/1-1747/13-18, od 30.11.2018. godine, prekida se obustava trgovanja akcijama emitenta Crnogorski elektroprenosni sistem AD Podgorica (simbol trgovanja: PREN)”, navodi se u saopštenju Montenegroberze.

Montenegroberza je na zahtjev Komisije za tržište kapitala krajem oktobra obustavila trgovovinu akcijama Crnogorskog elektroprenosnog sistema. Međutim, još se ne zna  ko je sa uloženih oko 100 hiljada eura na berzi, u periodu od 5. do 31. oktobra ove godine, “naduvao” prosječnu cijenu akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema na berzi za oko čak 39 odsto, sa oko 61,6 centi na prosječnih 85,79 centi.

Špekulativne trgovine na berzi trebalo je, kako se sumnja, da omoguće isplatu ukupno 1,5 miliona eura sa računa CGES-a, u naredna dva mjeseca, za najviše 15 akcionara te kompanije nezadovoljnih nedavno usvojenom odlukom o zalaganju dijela imovine CGES-a zbog novog zaduženja kod Njemačke banke za razvoj (KfW).

Svi nezadovoljni akcionari, koji su glasali protiv posljednje odluke, a u skladu sa Zakonom to prethodno najavili, ukoliko do 30. novembra podnesu formalni zahtjev za isplatu vlasničkom uloga, mogu očekivati isplatu ukupnog iznosa od čak 1,5 miliona eura.

Neuobičajen rast vrijednosti dionica uslijedio je 20-ak dana uoči donošenja odluke, na vanrednoj skupštni CGES-a, o zalaganju dijela imovine kompanije koja bi trebalo da posluži za obezbjeđenje date državne garancije i povlačenje novog kredita u iznosu od 20,9 miliona eura kod Njemačke banke za razvoj (KFW).

“CGES-u je do dana i na sam dan održavanja skupštine akcionara dostavljeno ukupno 15 obavještenja akcionara da će glasati protiv odluke skupštine akcionara o zalaganju imovine CGES-a, koji posjeduju ukupno 1.758.184 akcije”, saopštio je ranije izvršni direktor kompanije Dragan Kujović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *