Njemci traže nacionalizaciju stanova “jer su ih pokupovali špekulatni”

Dodajte komentar
Berlin

U Berlinu stanarine neprestano rastu. Jedna građanska inicijativa za to okrivljuje firme koje posjeduju veliki broj stanova. I zalaže se za oduzimanje vlasništva nad stanovima – referendumom.

Nedaleko od trga Kotbuser tor nalazi se drvena koliba oblijepljena plakatima. Dobro se uklapa u šarenu okolinu u berlinskoj četvrti Krojcbergu. Noćni život, prilično otvorena konzumacija droge, buran velegradski život… Improvizovanu građevinu su prije par godina podigli stanari okolnih zgrada. Namijenili su je za razne građanske inicijative. Naročito su aktivne inicijative protiv rasta cijena stanarina.

“Nismo slučajno kolibu podigli baš ovdje. Pogledajte okolo, sve ove stanove otkupili su špekulanti. Mnogim ljudima njihovi stanovi postali su preskupi“, priča Rouzbeh Taheri dok pokazuje na okolne zgrade. „To je neizdrživo. Ljude tjeraju iz njihovog društvenog okruženja, djeca moraju da mijenjaju školu. Stalno je prisutan strah od povećanja stanarina.“

Taheri je i sam prije nekoliko godina bio pogođen povećanjem stanarine. Njegov stanodavac je kuću izolovao i na osnovu toga – povećao stanarinu. Bespomoćnost ga je toliko razbjesnila da se politički angažovao. Pokrenuo je građansku inicijativu koja se zalaže za to da se velikim posjednicima oduzmu stanovi „u korist zajednice“.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Firma „Deutsche Wohnen“ nije željela da se oglasi u vezi s tom građanskom inicijativom. Udruženje preduzeća vlasnika stanova u Berlinu i Brandenburgu (BBU), čija je članica i firma „Deutsche Wohnen“, sa zgražavanjem reaguje na plan Inicijative. „Ta Inicijativa stvara populističku atmosferu, a njome ne nastaje ni jedan jedini novi stan. Njihovi ciljevi nisu u skladu sa Osnovim zakonom i ne mogu da se finansiraju“, kaže portparol BBU David Eberhart. Sa druge strane, Taheri tu ideju vidi kao potez iz očaja. „Tako radikalan potez je nažalost neophodan. Od 1990-ih godina stanarine su eksplodirale, jer se država povukla i prepustila polje silama tržišta. A one ne stvaraju stambeni prostor koji može da se plati. Ako političari ne rade ništa protiv toga, onda to moramo da uradimo mi.“[/box]

Da bi imala realnu šansu za tu ideju, njegova Inicijativa mora da za četiri mjeseca sakupi 170.000 potpisa. Tek tada može da bude raspisan referendum na kojem polovina birača s pravom glasa mora da glasa za taj zahtjev. Ali i nakon toga bi bilo upitno da li vlasnicima mogu da budu oduzeti stanovi. Njemački Osnovni zakon (Ustav) izričito štiti privatno vlasništvo. Ali i građanska inicijativa se poziva na Osnovni zakon. U članu 15 stoji da „zemljište može biti preneseno u vlasništvo zajednice zakonom koji reguliše način i količinu obeštećenja“.

Inicijativa je usmjerena pre svega protiv firme „Deutsche Wohnen“. To preduzeće, samo u Berlinu, posjeduje više od 100.000 stanova. Taheri kaže da je ono „simbol promašene politike“, nezasitnih stanarina i špekulacija. „Deutsche Wohnen“, tvrde oni koji se sa Teherijem slažu, usmjereno je isključivo na podizanje profita. Obnavljaju stanove samo a bi mogli da povećavaju stanarine. Mnogi berlinski podstanari su zato protiv tog preduzeća podnijeli tužbe.

(DW)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *