Depoziti veći od kredita

Banke su za devet mjeseci ove godine odobrile kredite od ukupno 2,99 milijardi eura, što je pad od 2,1 odsto na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na septembar prošle godine odobreno je 10,7 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita na kraju septembra ostao je nepromijenjen u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,86, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 74,6 odsto. Ukupni depoziti su na kraju septembra u odnosu na avgust bili manji 2,1 odsto i iznosili su 3,46 milijardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli 10.3 odsto. Oročeni depoziti činili su 33,5 odsto ukupnih, a oni po viđenju 66 odsto. Preostalih 0,5 odsto odnosilo se na sredstva na escrou/ računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 46,9 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 39,1 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju septembra iznosilisu 1,31 milijardueura, 0,5 odsto manje u odnosu na avgust, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasli 9.3 odsto. U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 45,7 odsto, a oni po viđenju 54,3 odsto.

Check Also

Bez građevinske dozvole 44.148 objekata u Crnoj Gori

Podaci iz katastarskih evidencija pokazuju da je u Crnoj Gori 44.178 objekata bez građevinske dozvole, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *