Vienna Insurance Group nastavio pozitivan trend rasta

Dodajte komentar

Vienna Insurance Group (VIG) nastavila je trend rasta u tri kvartala 2018. godine, uz povećanje premije za 2,9 odsto na 7,4 milijarde eura, a promet je povećan za 6,4 odsto na 352,3 miliona eura.

“Ovaj pozitivan razvoj poslovanja čini nas veoma sigurnim u postizanju naših ciljeva za 2018. Nastavljamo sa ciljem da ostvarimo obim premije u iznosu od 9,5 milijardi eura i rezultat prije oporezivanja u rasponu od 450 do 470 miliona eura u 2018. godini. Naš stabilan trend rasta i široka diverzifikacija rizika u zemljama takođe nam daje finansijsku osnovu koja je potrebna da ostanemo “fit” u budućnosti. To takođe pokazuje A + rejting sa stabilnim izgledima koji je u trećem kvartalu 2018. godine potvrdio Standard & Poor's za našu solidnu finansijsku poziciju i veliku kapitalnu snagu”, rekla je Elisabeth Stadler, generalni direktor Vienna Insurance Group.

Grupa je zabilježila rast premije 2,9 posto na oko 7,4 milijarde eura u prva tri kvartala 2018. godine. Kada se prilagode pojedini premijski proizvodi, premije su porasle za 5,4 posto. Sa izuzetkom pojedinačnih premija za životno osiguranje, značajan dobitak je ponovo zabilježen u svim linijama poslovanja. Češka, baltičke države i Mađarska su glavni izvor povećanja premije. VIG je zabilježio dvocifren rast u svim linijama poslovanja u baltičkim zemljama, gdje je ukupna premija porasla za +16,5 posto. Mađarska je takođe zabilježila dvocifren rast (+11,2 posto).

Rezultat Grupe (prije poreza) bilježi povećanje za 6,4 posto na 352,3 miliona eura od prvog do trećem tromjesečja 2018. godine. U Austriji, Češkoj Republici i preostalom CEE segmentu zabilježen je značajniji porast dobiti u odnosu na prethodnu godinu, između ostalog, u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Ukrajini. Povećanje u Mađarskoj od 34,9 posto dalo je veliki doprinos rezultatu Grupe (prije oporezivanja) prvenstveno zbog odsustva otpisa portfolija Bečkog životnog osiguranja u prethodnoj godini. Povećanje od 21,7 odsto bugarskih kompanija VIG Group takođe je značajno doprinijelo povećanju rezultata Grupe.

Češka i baltička države takođe su zabilježile pozitivan razvoj u rezultatima. Rumunija je jedino tržište gdje su učinci u glavnom poslovanju bili manje povoljni, a u VIG-u pažljivo prate tamošnju tržišnu situaciju.

U prva tri kvartala 2018. godine zabilježen je gubitak od 72,2 miliona eura. To je prije svega zbog umanjenja vrijednosti od 50,1 miliona eura izvršenog u drugom tromjesečju 2018. godine, gradnje rezervi za kontinuirane tržišne antimonopolske procedure i jačanja rezervi u glavnim linijama poslovanja u trećem kvartalu 2018.

Kombinovani koeficijent VIG-a bio je odličan 96,3 posto u tri kvartala 2018. godine, što je za jedan procentni poen manje u odnosu na prošlu godinu (Q1-3 2017: 97,3 posto). Ovo se dogodilo zbog smanjenja gubitaka od prirodnih katastrofa, što je rezultiralo nižim odnosom šteta u odnosu na isti period prošle godine. Značajno smanjenje kombinovanog odnosa prvenstveno je bilo zbog Austrije, Češke, baltičkih država, preostalih CIE zemalja i Poljske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *