Policija pretražuje sjedište Deutsche banke

1 komentar

Policija po nalogu njemačkog tužiteljstva pretražuje sjedište Deutsche Banka zbog mogućeg pranja novca, piše BBC.

Njemački tužioci optužili su dva zaposlena banke da su pomogli svojim klijentima da peru novac stečen nezakonitim aktivnostima. Tačnije, pomagali su im u prebacivanju novca na njihove “off-shore” račune. No, i drugi su zaposleni optuženi i to zato što nisu prijavili svoje sumnje o klijentima koji s kojima su sarađivali njihove kolege, izvijestio je Reuters.

Iz tog je razloga frankfurtsko sjedište najveće njemačke banke okruženo policijskim autima, dok je druge kancelarije banke pretražilo čak 170 policajaca i drugih službenika. Oni su zaplijenili sve papire te dokumentaciju u elektronskom obliku, a dalja je istraga u toku.

Istraga je zapravo podstaknuta otkrićima iz tzv. “Panama Papers” skandala iz 2016. kada je iz jedne od najtajnijih svjetskih kompanija Mossack Fonseca proscurila ogromna količina informacija o ilegalnim aktivnostima. Tada su banke, među kojima su i švedska Nordea i njemačka Handelsbanken, kažnjene zbog pranja novca. Deutsche Bank je potvrdila da ih policija istražuje zbog moguće veze s Panama Papers skandalom te da u potpunosti sarađuje s istražiocima.

Dodatno, ranije ovog mjeseca i najveća je danska banka Danske Bank optužena osumnjičena za pranje novca preko njihove estonske podružnice, a mnogi sumnjaju da je u sumnjivim transferima učestvovala i Deutsche Bank. Ipak, kako Bloomberg saznaje, trenutna policijska racija nije povezana s tim skandalom.

Izvor: Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • ups

    Da ovo ne stigne do nas, jer je ovo jedna od korespodentskih banaka koja je reagovala oko pitanja 4 banke u CG, ili ce biti pet?

    Treba vjerovati da je zdravo tkivo profesionalaca u CB CG jako da ostane lojalno struci i svojim sposobnostima i sacuva integritet institucije, po cijenu da znaju ko ga i zbog cega unistava za godine ispred nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *