Ovako će izgledati svjetska ekonomija 2030. godine

Dodajte komentar

Svjetski BDP će porasti za 40 odsto do 2030, a Kina će te godine postati najveća globalna ekonomija, zaključak je analize globalne finansijske institucije HSBC “Svijet u 2030”. Ekonomije u razvoju sada čine veći dio svjetske ekonomije od razvijenih, i činile su više od polovine globalnog rasta, a taj udio će se povećati na 70 odsto u narednoj deceniji.

Kina će prema izvještaju “Svijet u 2030.” dati najveći doprinos globalnom rastu i biće najveća ekonomija 2030. sa 26 biliona dolara BDP-a godišnje, ali će Indija preuzeti prvo mjesto od Kine kao zemlja sa najvećom populacijom – od čak 1,513 milijardi stanovnika u odnosu na 1,441 milijarde Kineza. Indija će takođe imati i najoštriji ekonomski rast od svih zemalja iz prognoze HSBC. Indija će za svega deceniju postati treća najveća svetska ekonomija, prognoziraju iz HSBC.

Amerika će 2030. biti druga najveća ekonomija sa 25,2 biliona dolara BDP, Indija treća sa 5,6 biliona, Japan četvrta sa 5,6 biliona, a Njemačka peta sa 4,9 biliona dolara godišnjeg BDP.

Pet od ukuppno šest najbrže rastućih ekonomija su azijske – Indija, Bangladeš, Filipini, Pakistan i Vijetnam. Najveći gubitnici naredne decenije će biti evropske razvijene ekonomije – Austrija i Norveška do 2030. neće biti u prvih 30 svjetskih ekonomija, a Danska ni u prvih 40.

Smanjenje populacije nadoknadiće – roboti

Analitičari HSBC su objasnili i da su smanjili negativni uticaj pada populacije u zemljama koje će imati najveći broj robota – među njima su Japan, Južna Koreja, Singapur i Njemačka.

Ono što ne mogu da predvide je uticaj faktora poput trgovinskih ratova i prirodnih katastrofa, a dodaju i da je moguće da će uticaj tehnologije i jake demografije još više pogurati rast u pojedinim zemaljama. U poglavlju “Known unknowns” (znane nepoznanice), oni navode da je nemoguće prognozirati kako će se kretati cijene nafte, što će i te kako uticati na najveće izvoznike, kao i koliki će biti udio ljudi starijih od 65 godina u radnoj populaciji Evrope (reformama bi njihov udio mogao da se poveća), ali jedna od najvećih prijetnji sadašnjim projekcijama je trgovinski rat poput ovog koji su SAD lansirale protiv Kine.

Druga nepoznata je uticaj tehnologije, jer prisustvo robota može da nadoknadi pad populacije u određenim zemljama. Treća su prirodne katastrofe, a četvrta migracije. Kao petu nepoznanicu navode “ciklična ometanja”, odnosno ciklična ekonomska kretanja u sferi ponude i tražnje.

najjače eko

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *