Naslovne strane dnevnih novina za 29. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Plantaže uložile 1,4, OMV 1,2 miliona

Finansijski nalaz na koji se čekalo mjesecima i zbog čega je prošlo ročište u sporu zbog fabrike briketa odloženo, razlogje odlaganja i jučerašnjeg, ali ovog puta zbog svoje obimnosti, kako je naveo advokat OMP-a Nikola Martinović. On je u zahtjevu sudu naveo da zbog odsutnosti vlasnika Miodraga Ivanovića i Olega Obradovića, ali i obimnosti nalaza, ne može da se na vrijeme izjasni na nalaz. Predsjednik Privrednog suda i sudija u ovom sporu Blažo Jovanić usvojio je ovaj zahtjev i novo ročište zakazao za kraj januara iduće godine.

Cijene goriva neće padati

Ove sedmice je po drugi put zaredom pala cijena benzina 95 i 98 na 1,28, odnosno 1,31 euro, a dizela na 1,26 eura. U prethodna dva obračuna cijene su u prosjeku smanjene osam do deset centi, čime je cijena benzina 98 vraćena na martovsku, a 95 na aprilsku, dokje eurodizel na avgustovskom nivou. Kako pojašnjavaju stručnjaci, cijene goriva pale su jer je barel nafte prošli petak bio 58 dolara, što je 30 odsto niža cijena u odnosu na prethodnih sedam sedmica.

Radunović: 2019. će biti stabilna, ali i prekretnica

Ministar finansija Darko Radunović kazaojejuče da će naredna godina biti stabilna, ali i prekretnica, jer moramo sačuvati fiskalnu stabilnost, ući u trend smanjenja budžetskog deficita na ispod tri odsto, javnog duga, reformu Poreske uprave… On je u parlamentu prilikom rasprave o prijedlogu završnog računa budžeta za prošlu godinu sa izvještajem DRI saopštio da se u prošloj i ovoj godini uspjelo tekući troškovi su pokriveni prihodom, ekonomija raste visokim stopama, dobijene su potvrde MMF i Svjetske banke.

Dan

Vlasnicima mini-elektrana 9,2 miliona

Od 2014. do 2017. godine povlašćenim proizvođačima je za otkup električne energije isplaćeno 12,8 miliona eura. Vlasnicima mini-hidroelektrana (mHE) od tog iznosa plaćena su 9,2 miliona, dok je vlasniku vjetroelektrane (VE) Krnovo, firmi Krnovo grin enerdži, plaćeno 3,6 miliona eura.

Solana na prodaju za 147 miliona

Nakon skoro tri godine, imovina Solane je ponovo oglašena na prodaju po početnoj cijeni od oko 147 miliona eura. To je 14. po redu oglas za prodaju imovine koja je prije nekoliko godina procijenjena na 257,8 miliona eura, dok je sada procijenjena na oko 100 miliona manje.

Neće biti novih kriznih mjera

Premijer Duško Marković kazao je da će u narednoj godini biti dodatno stabilizovane javne finansije, i vjeruje da će se stvoriti višak prihoda kako bi krajem godine uložili više novca za zaposlene u obrazovanju, zdravstvu, a posebno za penzionere. Kazao je i da neće biti novih kriznih mjera, te da krizni porez na plate neće ukinuti naredne, već 2020. godine.

Dnevne novine

Zainteresovani Francuzi, Italijani, Turci

Interesovanje za koncesioni zakup aerodroma u Crnoj Gori izrazile su, pored ostalih, Pariski aerodromi (ADP), vodeći turski operator aerodroma TAV, francuski Egis, Dablinska aerodromska uprava (DAA), indijski GMR, Marseljski aerodromi i Milanski aerodromi (SEA).

Džudžević na čelu Odbora direktora Pošte 

Novi predsjednik Odbora direktora Pošte Crne Gore je Mirsad Džudžević, rečeno je iz te kompanije agenciji Mina-business. Džudžević, koji ima zvanje mastera menadžmenta, izabran za predsjednika Odbora direktora na juče održanoj konstitutivnoj sjednici.

Ulog u infrastrukturu

Ministar finansija, Darko Radunović i direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci, Mateo Rivelini stavili su potpise na Ugovor o kreditu između Vlade i EIB-a, kojim se država zadužuje 40 miliona za rekonstrukciju pet putnih pravaca: Pljevlja-Mihajlovica, Barski most-Dobrakovo-Bijelo Polje, Berane-tunel Lokve-Rožaje, LepenacRibarevine-Poda-Berane, i Kamenovo-Petrovac-Bar. Ukupna dužina magistralnih puteva koji će biti rekonstruisani ovim sredstvima do 2022. godine je 125 km.

Vijesti

Pucanje kripto balona bilo neizbježno, u Crnoj Gori sve manje rudare

Groznica sa trgovinom digitalnim valutama u Crnoj Gori trajala je svega nešto više od godinu jer je virtuelni kripto balon pukao prošle sedmice. Zbog trenutne cijene najpopularnije svjetske kripto valute bitcoina od oko 4.000 dolara, Crnogorci od prošle sedmice sve više gube interes da “rudare bitcoin.

Opštine krive za zastoje u planiranju prostora i legalizaciji

To što još nema pozitivnih efekata očekivanih nakon usvajanja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata u oktobru prošle godine i što se zastalo u postupku legalizacije nelegalnih objekata nije krivica Ministarstva održivog i razvoja već opština, kazao je Vijestima ministar održij vog razvoja i turizma Pavle Radulović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *