Deutsche Telekom preuzima Tele2

Dodajte komentar

Deutsche Telekom dobio je bezuslovno odobrenje Evropske komisije za kupovinu holandskog poslovanja Tele2.

Istraga je pokazala da akvizicija neće ugroziti ravnopravnu tržišnu utakmicu u Evropskoj uniji, objavila je u utorak Evropska komisija, prenosi Hina.

“Nakon temeljne analize konkretne uloge T-Mobile NL-a i manjeg Tele2 NL-a na holandskom tržištu mobilnih usluga namijenjenih građanima, naša je istraga pokazala da predložena akvizicija ne bi značajno promijenila cijene ni kvalitet mobilnih usluga za nizozemske potrošače”, objavila je evropska komesarka za zaštitu konkurencije”, Margret Vestager.

Novonastala kompanija biće treća po veličini u Holandiji, ali će njen udio biti znatno manji od onog vodećeg KPN-a i drugopozicioniranog VodafoneZigga.

U Briselu konstatuju da sporazum vjerojatno vneće prouzrokovati značajno povećanje cijena niti će povećati izglede da operatori mobilnih mreža koordinirano narušavaju pravila tržišne utakmice.

Iz sektora telekomunikacija već dugo traže od Evropske komisije da udruživanja kompanija radi povećanja prihoda i ulaganja sagledaju iz šire perspektive i da operaterima omoguće da efikasnije konkuriraju internet kompanijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *