Održana 34. sjednica Savjeta CBCG

2 komentara

Savjet Centralne banke Crne Gore održao je danas 34. sjednicu, kojom je predsjedavao guverner dr Radoje Žugić.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za oktobar 2018. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2018. godini.

Na današnjoj sjednici, Savjet je utvrdio Politiku Centralne banke Crne Gore u 2019. godini, kojom su definisani ciljevi za izvršavanje funkcija CBCG, koje treba realizovati tokom naredne godine. Ovim dokumentom je definisano da će CBCG, u cilju daljeg snaženja ukupnog finansijskog sistema, nastaviti da vodi politiku monetarne i finansijske stabilnosti, koristeći sve raspoložive instrumente i mjere iz svoje nadležnosti.

Savjet je usvojio i Finansijski plan Centralne banke Crne Gore za 2019. godinu, koji je pripremljen na osnovu izvršenja finansijskog plana za devet mjeseci 2018. godine i projekcija očekivanih prihoda i rashoda u narednoj godini. Finansijskim planom, pripremljenim u skladu sa principima racionalnog i odgovornog poslovanja, obezbijeđuju se uslovi za ostvarivanje ciljeva i izvršavanje funkcija CBCG.

Savjet je danas razmatrao i usvojio radne verzije nacrta zakona o uporedivosti naknada povezanih sa računom za plaćanje potrošača, prebacivanju računa za plaćanje potrošača i nacrta zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja u vezi sa platnim karticama. Izrada nacrta ovih zakona uslovljena je potrebom usklađivanja domaćeg zakonodavstva u oblasti platnog prometa sa novousvojenim propisima EU. U cilju ispunjenja ovih obaveza, dogovoreno je da radne verzije pomenutih nacrta zakona budu poslate Ministarstvu finansija, na dalje postupanje.

U cilju blagovremenog ispunjavanja obaveza propisanih Zakonom o investiciono-razvojnom fondu Crne Gore, kojim je utvrđena nadležnost CBCG za kontrolu poslovanja ove institucije, Savjet je usvojio Odluku o načinu izračunavanja koeficijenta adekvatnosti kapitala Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore i Odluku o minimalnim standardima za upravljanje rizicima u poslovanju Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore.

Savjet je usvojio Kvartalni izvještaj o poslovanju banaka, kao i Kvartalni izvještaj o poslovanju mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI). Konstatovano je da poslovanje banaka u trećem kvartalu 2018. godine karakterisao rast aktive, kredita,  depozita i kapitala. Finansijski rezultat na nivou sistema za devet mejseci 2018. godine je pozitivan i iznosi 29,8 miliona eura. Sektor MFI karakteriše stabilnost, rast ključnih bilansnih pozicija i rastuća likvidnost, dok je, tokom trećeg kvartala ove godine, zabilježen blagi pad kredita, kao i blagi rast kamatnih stopa. Finansijski rezultat na nivou sistema je pozitivan.

Na današnjoj sjednici, Savjet je donio Rješenje o zaključenju postupka stečaja nad Ekos bankom AD Podgorica, kao i Rješenje o izdavanje odobrenja za izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga instituciji „MTEL” d.o.o. Podgorica.

Uz navedene materijale, Savjet je razmotrio i druga tekuća pitanja iz domena svoje nadležnosti.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Je li Savjet s guvernerom Žugićem na čelu razmotrio jučerašnji dodatak Vijestima i ulogu CBCG u nadzoru pranja novca u crnogorskim bankama?

  • e bas su se naradili cinovnickih podmetacina od guvernera, slijepo poslusnicki ne prepoznajuci aktuelni moment u finansijskom sektoru zemlje

    ovo vise nije slon u prodavnici stakla, nego mnogo rizicnije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *