Dobit srpskih banaka u prvoj polovini godine porasla 3,4%

Dodajte komentar

Za prvih šest mjeseci ove godine bankarski sektor ostvario je neto dobitak pre oporezivanja u iznosu od 35,3 milijarde dinara, što je za 3,4 odsto više nego u istom periodu 2017. godine, pokazao je najnoviji “Izvještaj o bankarskom sektoru u Srbiji” Narodne banke Srbije.

Prema izvještaju, dobitak od 36,1 milijardu dinara ostvarile su 24 banke, dok četiri banke, čije tržišno učešće zajedno ne prelazi jedan procenat, imaju negativan finansijski rezultat sa gubitkom od 0,8 milijardi dinara, navodi portal “Kamatica”.

Pet najvećih banaka, prema kriterijumu bilansne aktive, su Banca Intesa, UniCredit banka, Komercijalna banka, Societe Generale banka i Raiffeisen banka.

Kako “Kamatica” saznaje, dobitak po osnovu kamata na kraju drugog tromjesečja ove godine iznosi 62,3 milijarde dinara, što je za 2,1 odsto više nego prošle godine.

Prihodi od naknada i provizija u istom tromjesečju porasli su za 4,2 odsto, odnosno 0,8 milijardi dinara, u odnosu na isti period 2017. godine, a najviše novca na osnovu tih prihoda banke su zaradile na poslovima platnog prometa, platnih kartica i depozita.

U Narodnoj banci Srbije ističu da su građani najviše uzimali dinarske gotovinske kredite, kao i stambene kredite najčešće indeksirane u eurima, dok su privrednici najviše uzimali kredite za likvidnost i za obrtna sredstva.

Ukupni udio problematičnih kredita u bankarskom sektoru u drugom tromjesečju ove godine smanjen je za 24,9 milijardi dinara i na kraju juna iznosio je 168 milijardi dinara.

Prema “Kamatici”, najviše problematičnih kredita kod građana ima kod korišćenja minusa na tekućim računima, zatim kod stambenih kredita i kod kreditnih kartica.

U drugom tromjesečju porastao je broj zaposlenih u bankarskom sektoru. U odnosu na kraj marta ove godine, tri mjeseca kasnije u bankama je bilo 43 zaposlenih više.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *