Radulović: teško do novih hotela

Dodajte komentar

Crnoj Gori i dalje nedostaju hotelski kapaciteti. Prema nekim procjenama fali čak oko 30 hotela sa 4 i 5 zvjezdica. Na pitanje kako do njih, suvlasnik HG “Montenegro stars” i predsjednik CTU-a Žarko Radulović odgovara „teško“. I to iz dva razloga: neriješenih lokacija i investitora koji su u Crnoj Gori po, kako kaže, automatizmu suočeni sa napadima i atmosferom pritiska da odustanu, što su mnogi i uradili.

„Zato nijesam optimista da će se na primorju graditi novi, veliki hoteli u narednom periodu”, kazao je Radulović za portal RTCG.

Smatra da će Luštica, jer je izmještena, i dalje biti perjanica, a kao interesantna područja prepoznaje još Ulcinj i Bar.

„Nadam se da će Ulcinjani shvatiti da nešto moraju da izgube, da bi nešto dobili“.

Finansijska nestabilnost u svijetu još nije prošla, pa zato, kaže, ne čudi odluka investitora da biraju neka druga tržišta, gdje mnogo jeftinije i uz podršku države i lokalne zajednice mogu da ulože svoj novac, zaobilazeći pri tom Crnu Goru u kojoj su, kako kaže, apriori meta napada sa svih strana.

„Za Budvu i ostali dio primorja, gdje su ‘sistemi opstrukcije dobro razrađeni’ od strane pojedninih NVO, medija, stručnjaka i poznavalaca, teško da će neko ozbiljan uskoro moći da napravi nešto poput hotela Splendid“.

Biznis barijere na domaći način

Sa biznis barijerama u Crnoj Gori suočavaju se brojni investitori. Međutim od njih nijesu zaštićeni ni ovdašnji privrednici. Najdrastičniji primjer je, kaže, odnos PAM-a prema hotelijerima. Naglašava da je Montenegro stars za dvije godine platio više od 74 hiljade eura na račun autorskih prava i time dokazao da ih nikada nije sporio. Problem međutim vidi u „dvostrukim aršinima“ na osnovu kojih se vrši obračun i naplata.

„Montenegro stars plaća na račun autorskih prava 2 eura za svaki krevet, dok istovremeno mnogo veća hotelska grupa plaća 1 euro, a pojedini hoteli na primorju od 0,50 do 0,80 eura. Stoga smo tražili cjenovnik i metodologiju po kojoj je formiran, ali ga nikada nijesmo dobili. Umjesto njega dobijali smo uvjeravanja da će greške biti ispravljene”.

Revoltirani takvim odnosom, dvije godine PAM-u nijesu ništa plaćali. Tuženi su i izgubili spor, na osnovu kojeg je Montenegro stars platio 168 hiljada eura. Ilustracije radi, kaže , sva tri hotela, kada rade punim kapacitetom, potroše toliko stuje za tri mjeseca. PAM je pristao da se dug plati u 24 rate, ali su im prvu sljedeću fakturu uvećali sa 2 na 3,8 eura po ležaju.

“To znači da hotel radio ili ne radio, na račun autorskih prava plaća punu cijenu kao da su svi kapaciteti popunjeni, i to cijele godine. Na mjesečnom nivou to je 12 do 14 hiljada eura”.

Slična situacija je, tvrdi, i sa ostalim preduzećima, ali i sa kompozitorima. Stoga je inicirano da se PAM-u oduzme dozvola za rad, što je i urađeno od strane Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Crne Gore.

„Čujem da će PAM, navodno, biti upozoren od strane nadležnih insitucija i da će donijeti novi pravilnik, sa cijenama sličnim onim u okruženju. Do tada, kao i svih prethodnih godina, trpimo monopolistički i diskriminatorski način ophođenja, koji je suprotan zakonima EU i isvakoj logici“, zaključio je Radulović.

Izvot: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *