General Motors otpušta gotovo 15.000 radnika u Sjevernoj Americi

Dodajte komentar

Proizvođač automobila General Motors otpustiće 14.700 tvorničkih radnika i nižih službenika u Sjevernoj Americi, dok će možda zatvoriti pet pogona u okviru restrukturiranja za smanjenje troškova i fokusiranja na autonomna i električna vozila.

Smanjenje obuhvaća 8.100 službenika, od kojih će neki dobiti otpremninu, dok će drugi otići bez naknade, prenio je Associated Press.

Većina fabrika zahvaćenih tim mjerama proizvodi automobile koji neće biti prodavani u SAD-u poslije sljedeće godine. One bi mogle biti zatvorene ili proizvoditi drugačija vozila.

Oko 6.000 radnika bi mogli izgubiti posao u SAD-u i Kanadi, iako bi neki mogli biti prebačeni u pogone za proizvodnju kamiona.

General Motors, najveći proizvođač automobila u SAD-u među čijim brendovima su Chevrolet, Buick i Cadillac, objavio je da će novim mjerama uštedjeti 6 mlrd USD u gotovini do kraja 2019. godine.

Kompanija ne predviđa ekonomski pad i pravi rezove dok je još snažna, kao i dok je ekonomija snažna – rekla je novinarima direktorka Mary Barra.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *