Što donosi povezivanje Volkswagena i Forda?

Dodajte komentar

Sve glasnija govorkanja o čvršćem povezivanju Forda i Volkswagena na neki su način potvrda davne teze nedavno preminulog Sergija Marchionnea o tome kako slijedi nova era u konsolidaciji automobilske industrije.

Doduše, Ford i Volkswagen ne planiraju klasično spajanje, ali žele podijeliti troškove stvarajući saveze na tržištima i u tehnologijama koje nalaze problematičnim, no iz kojih se takođe ne žele potpuno povući.

Tako se Ford u posljednje vrijeme potpuno fokusirao na Mondeo i zasad isključio mogućnost plasmana na tržište novih sedana. IStovremeno, Volkswagen ostaje nišni igrač u profitabilnom segmentu američkih pick-up kamioneta. U septembru je VW najavio kako će prestati da proizvodi legendarnu Bubu u sklopu priprema za buduće razdoblje u kojem će dominirati električna vozila.

Slični savezi već su postali trend. Honda i General Motors dogovorili su da će podijeliti razvojne troškove autonomnih automobila dok Toyota i Mazda planiraju da slijede Mercedes i Nissan u proizvodnji koja treba da zadovolji NAFTA tržišta. Jaguar Land Rover traži saveznike u području pogonskih sklopova.

Proizvođači bi mogli dijeliti platforme i ostvariti značajne uštede u razvoju, a “ušteđeni” novac plasirati u razvoj električnih modela. Iako je Ford najavljivao elektrifikaciju svojih modela, čini nam se kako Volkswagen u tom segmentu ipak predvodi budući da najavljuju cijelu liniju modela I.D. s električnim pogonom.

Konkretno, poznavatelji auto industrije kažu Reutersu da bi Volkswagen mogao osloboditi kapacitete za električna vozila u svom pogonu u Hannoveru, dok bi proizvodnju transportnih kombija mogao prebaciti u Fordov pogon u Turskoj.

Konkurenti iz američkog i kineskog tehnološkog sektora i potreba ubrzanja investicija zapravo su motivisali Volkswagen da napusti svoje pristup koji se temeljnio na razvoju svih segmenata proizvodnje unutar vlastite kompanije.

To je potvrdio i prvi operativac kompanije Herbert Diess koji upravo u softverskom segmentu i autonomnim automobilima vidi ona područja u koja se treba ubrzano “ukrcati”.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *