Microsoft prestigao Apple i postao najvrjednija kompanija na svijetu

Tokom ljeta dosta se pisalo o Appleu kao prvoj kompaniji koja čija je vrijednost premašila bilion američkih dolara.

Cijena Appleovih dionica tada je bila 207 dolara da bi poslije skočila na iznos od 231 dolara, no onda su predstavljeni ovogodišnji iPhonei koji čini se nisu doživjeli popularnost u javnosti koju su očekivali u kompanji iz Cupertina (posebno što se tiče potražnje za entry-level iPhone XR modelom).

Ove nedjelje to je značajno uticalo na Appleove finansijske rezultate te vrijednost njihovih dionica pala na 172,2 dolara, što znači da je ukupna vrijednost dionica kompanije pala na iznos od 746 milijardi dolara.

S druge strane, tu je kompanija iz Redmonda koja u posljednje vrijeme bilježi vrlo dobre finansijske rezultate te sada vrijedi 753 milijardi dolara (ponajviše zahvaljujući svojim cloud uslugama).

Dakle, Microsoft je zamijenio Apple na mjestu najvrjednije kompanije na svijetu, a očekuje se da bi i kompanija iz Redmonda u skoroj budućnosti mogla premašiti vrijednost od bilion dolara.

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *