Glavni grad prodaje 170 trafostanica

Dodajte komentar

Crnogorski elektrodistributivni sistem mogao bi od Glavnog grada da otkupi oko 170 trafostanica. U pitanju su, kako je saopštio Časlav Vešović, zamjenik gradonačelnika Podgorice, trafostanice koje je u prethodnom periodu postavio Glavni grad u sklopu komunalnog opremanja.

“U prethodnom periodu Glavni grad je, saglasno zakonskim obavezama, u sklopu komunalnog opremanja imao obavezu da novoizgrađene objekte snabdije električnom energijom i samim tim je bio u obavezi da postavi veliki broj trafostanica, kablova i druge elektroenergetske opreme. Svi ti objekti su građeni ili postavljani saglasno uslovima i propisima koje je definisala Elektroprivreda Crne Gore. U međuvremenu je usvojen novi Zakon o energetici koji je nametnuo obavezu EPCG odnosno CEDIS-u postane vlasnik takvih objekata. Polazeći od toga da je u tu opremu investirao Glavni grad, a da je koristio EPCG to jeste njen današnji dio CEDIS, upućeni smo jedni na druge u smislu saradnje otkupa te vrijedne opreme”, saopštio je Vešović Danu.

On navodi da je Glavni grad evidentirao oko 170 trafostanica, koje bi CEDIS mogao da otkupi od Glavnog grada ukoliko odbornici na sjednici Skupštene Glavnog grada 6. decembra za to daju saglasnost.

“Usaglasili smo se sa kolegama iz CEDIS-a i predstoji naša obaveza da obezbijedimo adekvatnu dokumentaciju koja treba da sadrži građevinsku i upotrebnu dozvolu, kao i list nepokretnosti. Takođe, biće urađena i procjena vrijednosti te imovine, a to će biti obaveza CEDIS-a. U ovom procesu takođe, učestvuje i Regulatorna agencija za energetiku koja je u planu otkupa opreme definisala i dio opreme koja predstavlja sada imovinu Glavnog grada, a kako svakom imovinom Glavnog grada, raspolaže gradski parlament mi smo za sjednicu 6. decembra pripremili odluku kako bi informisali i tražili podršku odbornika da uđemo u proceduru koja je po Zakonu o energetici opredijelila jedinog mogućeg kupca te opreme a to je CEDIS”, navodi Vešović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *