Euro ojačao prema dolaru i jenu

Dodajte komentar

Kurs eura u ponedjeljak je ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima jer su investitori bili skloniji riziku zbog naznaka mogućeg kompromisa u vezi italijanskog budžeta, a pripomogle su i nove vijesti o brexitu.

Cijena eura jutros je ojačala 0,3 posto prema dolaru, na 1,1376 dolara, te za 0,7 posto prema jenu, pa se eurom jutros trgovalo po 128,90 jena. Povoljnijem kursu doprinijelo je jačanje dionica jutros na evropskim berzama te skok američkih terminskih indeksa.

Vijest iz Brisela o potvrdi sporazuma o brexitu na nedjeljnom samitu čelnika EU-a pružila je podršku britanskoj funti, koja je jutros ojačala prema dolaru na oko 1,2833 dolara. Fokus tržišta polagano se sada preusmjerava ka britanskom parlamentu, koji još o njemu treba da glasa.

No, kako dodaje, tečajevi većine valuta će se vjerojatno kretati unutar uobičajenog raspona s obzirom na ključne događaje ove nedjelje koje će tržišta pratiti radi daljnh smjernica. Među tim su događajima govor predsjednika američke centralne banke Fed Jeromea Powella i samit 20 vodećih ekonomija u svijetu (G20) u Argentini.

Na sastanku G20 u Buenos Airesu 30. novembra očekuje se da će američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping razgovarati o spornim trgovinskim pitanjima, što će imati određenog uticaja na valute poput australijskog i novozelandskog dolara s obzirom na bliske trgovinske veze tih zemalja s Kinom.

Veća sklonost riziku očitovala se, među ostalim, i u slabljenju japanske valute prema američkoj za oko 0,3 posto u poređenju sa zatvaranjem trgovanja u petak. Dolarom se u takvom svijetlu  jutros trgovalo po 113,25 jena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *