Amerika vs. Huawei

Dodajte komentar

Američka vlada pokušava da uvjeri telekomunikacione kompanije u savezničkim državama da ne kupuju opremu kineskog Huaweia, objavio je Wall Street Journal.

Prema navodima tog lista koji se poziva na upućene izvore, američki funkcioneri kontaktirali su vlade prijateljskih država i predstavnike telekoma koji već koriste opremu kineskog proizvođača, inače vodećeg u svijetu.

Amerikanci smatraju kako korištenje Huaweijeve telekomuinikacione opreme povećava rizike računarske sigurnosti.

Ovaj potez dodatno povećava pritisak na Huawei koji je pod sumnjom zapadnih obavještajnih službi zbog veza s kineskom vladom i mogućnosti da se njegova oprema koristi za špijunažu. Te je sumnje Huawei već nekoliko puta demantovao.

Uprkos tome, SAD je zabranio isporuku opreme tog proizvođača vladinim institucijama i kompanijama koje sarađuju s vladom. Australija je zabranila toj kompaniji isporuku opreme za 5G mreže, podsjeća Reuters.

Washington je posebno zabrinut zbog korištenja kineske telekomunikacione opreme u državama gdje su američke vojne baze, poput Njemačke, Italije i Japana. Stoga navodno razmatra finansijsku pomoć u razvoju telekomunikacija zemljama koje odbace tehnologiju iz Kine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *