Tržište organskog vina ubzrano raste: Milijarda boca do 2022. godine

Tržište organskog vina će ubrzano rasti u narednih pet godina, jer potrošači koji su svjesni ekološke potrošnje više favorizuju vina bez pesticida, ali će njegov tržišni udio ostati relativno mali na globalnom nivou, pokazala je studija.

U izvještaju objavljenom u petak, konsultantska agencija za vino i alkoholna pića IWSR prognozira da će globalna prodaja organskog vina dostići milijardu boca do 2022. godine, sa 676 miliona prošle godine i skoro tri puta više od 349 miliona boca prodatih u 2012. godini.

Rast u petogodišnjem periodu od 2017. do 2022. će predvoditi Sjedinjene Američke Države sa rastom od više od 14%, a slijede Južnoafrička Republika i Norveška sa 13.5%.

Udio organskih vina – proizvedenih u kultivisanim vinogradima bez hemijskih pesticida ili đubriva – na globalnom tržištu vina bi ostao relativno nizak sa 3,6%, u poređenju sa 2,4% u 2017. godini, navodi IWSR.

“Postoji veliki prostor za nastavak rasta za organsko vino”, rekao je Jose Luis Hermoso, direktor istraživanja u IWSR-u za Reuters.

Ovo je dobra vijest u vrijeme kada globalna potrošnja vina stagnira, pa čak i pada na ključnim tržištima kao što su Francuska i Španija, rekao je on.

Gotovo četiri boce od svakih pet organskih vina prodato je prošle godine u Evropi, a tri vodeća lidera su Njemačka, Francuska i Velika Britanija, a koje čine 50% tržišta, saopćio je IWSR.

U Francuskoj je rast prodaje organskog vina naročito jak, a tržišno učešće do 2022. godine iznosit će 7,7%.

Chateau Latour, jedan od najprestižnijih Pauillacovih zamkova u regiji Bordeaux, vlasništvo francuskog milijardera Fransoa Pinaulta od 1993. godine, prošlog mjeseca je dobilo certifikat kao organsko vino.

Ali ostali proizvođači su napustili svoje organske projekte, često obeshrabrivani rastućom kritikom upotrebe alternativnih pesticida kao što su bakar i sumpor, dozvoljenih prema pravilima organske proizvodnje ili nakon što su njihovi nezaštićeni vinogradi oštećeni gljivičnim napadima.

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.