Ako ste napeti zbog problema ovo treba da znate

Svakodnevno smo izloženi različitim stresnim situacijama, ali često zaboravimo šta je to najvažnije u životu svakog od nas.

Šta je u ovom trenutku najvažnije u vašem životu?

Odgovor na ovo pitanje daje Sadhguru, duhovni učitelj, vizionar i pjesnik koji na obična pitanja odgovara na neobičan način. Njegov strastven, duhovit, logičan i provokativan nastup donio mu je reputaciju međunarodnog govornika i nagradu indijske vlade, Padma Vibhushan, za velike zasluge…

“Ako razmislite, shvatićete da je najvažnija stvar koja se trenutno događa u vašem životu – to što ste živi. Ništa drugo. Nije najvažnije to što je vrijednost dionica skočila, ni vaša ljubavna veza, ni ovo, ni ono. Ako ne razumijete o čemu govorim, pretpostavimo da sjutra izgubite pola svog novca i osjećate se uznemireno i um kaže – Želim umrijeti.

Zatvorite nos i usta na dva minute i tijelo će reći – Baš me briga za novac, želim živjeti! Sjutra se vaša ljubavna veza okonča i um kaže – Želim umrijeti. Provjerite. Život u vama će reći – Zbogom toksična ljubavna avanturo, želim živjeti!

Svaki put kada se osjećate napeto i depresivno, samo provjerite. Život u vama će reći – Zaboravi na probleme, želim da živim!

Zato želim da znate kako je najvažnija stvar koja vam se upravo sada događa sam život. Ne zanimljive ideje koje imate, ne osjećaji, ne finansijski ili porodični aranžmani. To su sve modni dodaci životu.

Za mnoge ljude život u ovom trenutku znači posao, nova kuća koju grade, automobil koji su kupili, bračni partner, djeca. Ne, život je ono što vam kuca u grudima. Ne u vašem tijelu, ni u emocijama, ni mislima. To je život. Jer ako kucanje u grudima prestane, ništa oko vas ne znači ništa ni vama ni ljudima oko vas.”

Kada bismo u svakom trenutku znali da smo ovdje samo na kratko, ne bismo li u svakom trenutku dali najbolje od sebe? Ne bismo li u tom trenutku svakoga voljeli? Ne bismo li činili sve ono što volimo i što za nas ima vrijednost?

Check Also

Prezentacija programa prestižnog univerziteta SRH Berlin University of Applied Sciences

Agencija International Student Exchange Montenegro (ISEM) iz Podgorice domaćin je brojnim prestižnim obrazovnim institucijama iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published.