Crna Gora u Hagu počela bitku sa Deripaskom

Dodajte komentar

Crna Gora očekuje da postupak pred Arbitražnim sudom u Hagu, po tužbi ruskog biznismena Olega Deripaske zbog Kombinata aluminijuma, bude završen u korist države.

Rasprava je održana prije nekoliko dana. Deripaska je lično pokrenuo arbitražu protiv države Crne Gore, kroz koju zapravo traži obeštećenje od više stotina miliona zbog propale investicije u KAP-u, izgubljene dobiti…

Sada se utvrđuje da li Deripaska ima osnova da se poziva na bilateralni investicioni sporazum između Rusije i Savezne Republike Jugoslavije.

“Smatramo da nema osnova da se poziva na sporazum. To će, očekujemo, i dokazati naši advokati sa ekspertima za međunarodno pravo”, izjavio je “Vijestima” predsjednik Radne grupe za arbitražne sporove, Branko Vujović.

Ovo je treći arbitražni postupak koji su Deripaska ili njegove kompanije CEAC i En plus grupa, iz koje je izašao sa čelne pozicije, pokrenuli protiv Crne Gore u vezi sa KAP-om i nikšićkim Rudnicima boksita.

„Nakon neuspjeha arbitražnih postupaka koji su se vodili po tužbama njegovih kompanija, Deripaska je u decembru 2016. godine pokrenuo lično arbitražu protiv Crne Gore. U ovom postupku, u toku je faza rasprave o brojnim prigovorima na nadležnost i dopuštenost tužbe koje je istakla Crna Gora“, naglasio je Vujović.

On je istakao da državu u ovom postupku zastupa renomirana advokatska kancelarija Moravčević, Vojnović i Partneri u saradnji sa Schoenherr, koja je Crnu Goru zastupala i u drugim postupcima, kao i da je uključen svjetski ekspert za pitanja međunarodnog prava, koji potvrđuje poziciju države u postupku.

„U dosad završene dvije arbitraže koje je pokrenuo CEAC, Crna Gora je u potpunosti uspjela u svojoj odbrani. CEAC iz takvih neuspješnih postupaka duguje Crnoj Gori okvirno 1,5 milion eura po osnovu ugovornih kazni i troškova postupka. Pošto CEAC odbija da postupi u skladu sa konačnim i obavezujućim arbitražnim odlukama i plati dugovane iznose, Crna Gora trenutno preduzima sva dostupna pravna sredstva kako bi naplatila dugovani iznos i zaštitila svoje interese”, naglasio je Vujović.

Nije precizirano kako pokušavaju da se naplate. Deripaska je vlasnik luksuznog rezidencijalnog kompleksa na primorju, na Platamunima, čija je vrijednost višemilionska.

Ruski menadžment u Kombinatu aluminijuma je tvrdio da su uložili 200 miliona eura. Zbog nagomilanih dugovanja, tada većinski njihovi KAP i Rudnici boksita 2013. godine su dovedeni do stečaja. Imovina KAP-a i Boksita je potom prodata nikšićkom Unipromu.

Iz kompanije nekadašnjeg “strateškog partnera” Vlade objelodanili su da Deripaska lično pokreće arbitražu zbog “nezakonite eksproprijacije investicije te povrede investicionih sporazuma” u slučaju KAP-a i nikšićkih Boksita. Optužili su Crnu Goru da je “preduzela seriju neprijateljskih mjera” da bi Deripaska izgubio kontrolu u preduzećima, što je iz Vlade negirano.

Iz Ministarstva ekonomije je, nakon dosad dobijenih postupaka protiv Rusa, saopšteno da su uprkos tome što CEAC “kleveta Crnu Goru u globalnim medijima” nezavisni i nepristrasni arbitražni tribunali staviili tačku na pritužbe bivšeg partnera da ga je Crna Gora oštetila u vezi sa navodnim investicijama u KAP-u.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *