Plaćanja bitcoinom smanjena preko 80 posto, valuta u konstantnom padu

Dodajte komentar

Primjena bitcoina u plaćanjima ove je godine snažno opala što dijelom objašnjava potonuće njegove vrijednosti posljednjih dana.

Prema podacima Chainanalysisa koje prenosi Reuters, vrijednost bitcoina u platnim transakcijama srezana je za gotovo 80 posto u razdoblju do septembra. Konkretno, s vrhunca od 427 miliona dolara u decembru, vrijednost plaćanja u bitcoinu pala je na 96 miliona dolara u septembru. To sugeriše da najpopularnija kriptovaluta teško prelazi iz kategorije špekulativne imovine u ozbiljnu alternativu novcu kojeg izdaju centralne banke.

Ugasle nade

Naime, višemjesečno razdoblje relativne stabilnosti vrijednosti bitcoina nakon globalne euforije koja je prošle zime podigla njegovu vrijednost sve do 20.000 dolara podstakla je nade da će postati široko korišten u plaćanjima, što mu je i prvobitna svrha. Do potonuća vrijednosti od 30 posto u posljednjih 10-ak dana cijena bitcoina je bila stabilnija od američkih dionica. Međutim, tradicionalna finansijska industrija i kripto-preduzetnici upozoravaju kako stabilnost nije dovoljna.

Kako bi bio prihvaćeniji, korištenje bitcoina mora biti brže i jeftinije, tvrde stručnjaci. Snažan pad njegovog korištenja podstakao je pitanja može li tehnološka unapređenja povoljno uticati na veće korištenje. Blockchain tehnologija, na kojoj se bitcoin temelji, može procesuirati tek djelić transakcija u sekundi u odnosu na mogućnosti velikih kartičarskih kuća. To masovnu uporabu bitcoina čini (za sada) nepraktičnom.

Podaci do koji je došao Chainanalysis na temelju ankete u 17 velikih platnih agenata za bitcoin – među kojima je i najveći BitPay – pokazuju da većina trgovaca koji prihvataju bitcoin ne čine to direktno, već koristeći posrednike poput BitPaya za konvertiranje kriptovalute u fiat valutu.

Vrijednost bitcoina se danas na platformi Coindeska kretala oko 4,313 dolara.

U padu su i sve ostale kriptovalute

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *