Naslovne strane dnevnih novina za 23. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Dvocifrene stope rasta

Regionalni aerodromi imaju veliki značaj za privredu njihovih zemalja, a modernizacijaje presudna da bi se rezultati nastavili, ocijenili su direktori Aerodroma Nikola Tesla Saša Vlaisavljević, Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković i Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić, na sastanku na kojem im je domaćin bio kolega iz Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić.

Put do ubrzanog razvoja

Vlada je juče usvojila Odluku o kriterijumima, načinu i postupku izbora osoba koje mogu steći crnogorsko ekonomsko državljanstvo prijemom, koja će početi da se primjenjuje od naredne godine kazao je nakon sjednice potpredsjednik Vlade Milutin Simović. On je na pres konferenciji objasnio da je ova odluka donosena zbog ubrzanja ekonomskog razvoja i privlačenja investicija, koja će donijeti nove turističke i prerađivačke kapacitete, radna mjesta i viši životni standard.

Odbijena rasprava o prijedlozima SDP-a

Poslanici su odbili da u dnevni red zasijedanja koje je počelo juče uvrste izmjene tri prijedloga zakona SDP-a o smanjenju akzicama, ukidanju kriznog poreza i povećanju minimalne zarade. Tim je prijedlozima traženo povećanje minimalca na 253 eura, smanjenje akcize na gorivo za 15 odsto i ukidanje kriznog poreza na zarade. Nije prihvaćen ni prijedlog Aleksandra Damjanovića da Skupština prati realizaciju strateških investicionih projekata.

Vijesti

Dnevne novine

Fiskalna konsolidacija pokazuje rezultate

Reformski napori Vlade u održavanju stabilnosti javnih finansija i implementaciji mjera predviđenih fiskalnom strategijom pokazuju mjerljive rezultate, ocijenjeno je u Briselu na sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku. Iz Vlade je saopšteno da su predstavnici crnogorskih institucija predstavili Evropskoj komisiji (EK) napredak Crne Gore u oblastima makroekonomske stabilnosti, javnih finansija, finansijskog sektora, jačanja konkurentnosti, statistike, unutrašnje finansijske kontrole i spoljne revizije.

Modernizacijom do cilja

Aerodromi država regiona imaju veliki značaj na privredu njihovih zemalja, a investicije i modernizacija presudni su da bi se značajni rezultati nastavili i u budućnosti, ocijenili su njihovi direktori. Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić je na sastanku sa direktorima aerodroma regiona kazao da je cilj da se te zemlje dodatno povežu.

Predlozi SDP-a o zaradama i akcizama izostali sa dnevnog reda

Predlozi Socijaldemokratske partije (SDP) u vezi sa povećanjem minimalne zarade, smanjenjem akciza i ukidanjem kriznog poreza nijesu uvršteni u jučerašnji dnevni red Skupštine. Predstavnici SDP-a tražili su da minimalna zarada u Crnoj Gori bude na nivou od 50 odsto prosječne ili oko 250 eura, umjesto trenutnih 193.

Dan

Za rupe u budžetu potrošili 1,34 milijarde

Vlada je od 2006. do 2017. godine imala veću javnu potrošnju od izvornih prihoda u iznosu od 1,34 milijarde eura. Riječju, Vlada je potrošila 1,34 milijarde eura više od onoga što je prihodovala, odnosno zaradila. To je u prosjeku oko 111 miliona eura godišnje, s tim što prve godine nije potrošeno više nego što je prihodovano.

Pasoš na prodaju za 350 hiljada

Program za sticanje ekonomskog državljanstva preko investicija počeće od 1. januara i trajaće tri godine, a u tom periodu se može prihvatiti najviše dvije hiljade zahtjeva. To je predviđeno Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Naftu traže u nedozvoljenom području

Nevladina organizacija Grin houm dostavila je juče Upravi za inspekcijske poslove i Upravi pomorske sigurnosti zahtjev za izvršenje kontrole i inspekcijskog nadzora nad kretanjem geofizičkih brodova “Polar Empress, Ocean Merimad i 7 Waves s obzirom na to da se već od 9. novembra u kontinuitetu do najavljenih istraživanja 16. novembra i danas, ova plovila za seizmološka istraživanja kreću, rade markaciju i druge nepoznate aktivnosti i van dozvoljenih operativnih blokova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *