Cijene nafte potonule na najniži nivo u godinu dana

Dodajte komentar

Cene nafte potonule su na najniži nivo u godinu dana i na putu su da zabilježe najveći mjesečni pad od kraja 2014. godine.

To se dešava dok proizvođači “crnog zlata” razmišljaju o smanjenju proizvodnje kako bi pokušali da zaustave narastajući višak ponude na globalnom tržištu.

Sjevernomorska nafta “brent” je pala na terminskom trgovanju za 2,31 dolar po barelu, odnosno za 3,7 odsto na 60,29 dolara, što je najniži nivo od novembra 2017., prenosi agencija Rojters. “Brent” se do 10:50 časova po GMT, trgovao za oko 60,75 dolara, odnosno u padu od 1,85 dolara.

Američka “laka” nafta WTI pojeftinila je za 2,9 dolara, ili 5,3 odsto, spustivši se u jednom trenutku na minimum od 51,73 dolara za barel.

S obzirom na to da ponuda nafte raste brže od tražnje, očekuje se da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) početi da “zavrće” proizvodnju nakon sastanka planiranog za 6. decembar, kako bi spriječila gomilanje zaliha slično onom iz 2015. godine.

To očekivanje se, međutim, do sada nije odrazilo na dešavanja na tržištu u smislu podupiranja cijena nafte.

Vrijednost barela nafte je od početka novembra do sada pala za oko 20 odsto, čime je serija gubitaka dostigla sedmu nedjelju uzastopno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *