Vještačka inteligencija koja poboljšava CV-jeve

Mašinsko učenje pronalazi primjenu u sve većem broju slučajeva, a jedna od novih primjena je i pronalaženje poslova. Da biste došli do posla danas nije dovoljno samo da ga dobro poznajete, već i da se predstavite na pravi način. Tu vam može pomoći CV Compiler, novi online sistem koji koristi mašinsko učenje za analiziranje i popravke radne biografije, kako bi se istakla i „zapala“ za oko HR menadžerima.

Istraživanja pokazuju da mnoge aplikacije za posao ne stignu do intervjua samo zbog lošeg CV-ja. U prosjeku HR menadžerima je dovoljno 10 sekundi da eliminišu kandidata, pa je kreiranje vizuelno atraktivnog i, prije svega, svrsishodnog CV-ja jedna od najvažnijih stvari prilikom apliciranja.

Autori ovog sistema su Endrju Stetsenko i Aleksandra Dosi, HR eksperti koji iza sebe imaju višedecenijsko iskustvo u regrutovanju radnika. Sistem radi na principu provjere biografije i davanju savjeta šta je potrebno da se promijeni, doda ili oduzme, a algoritam koristi ogromnu biblioteku CV fajlova.

Ovo nije jedini alat za analizu CV-jeva, ali su svi oni generički. CV Compiler je dizajniran prvenstveno za tehničke profesionalce. Tehnologija traži ključne riječi iz oblasti programiranja i provjerava kako se one koriste unutar biografije, u odnosu na najbolje primjere te primjene u industriji.

Sistem je nastao kao proširenje Chrome ekstenzije koja pomaže korisnicima da razumiju tehničke termine, a čiji autor je bio Stetsenko, dok je radio u kompaniji GlossrayTech. Tehnologiju procesiranja prirodnog jezika i prepoznavanja ključnih riječi koju je razvio na tom projektu unaprijedio je i implementirao na CV Compiler-u.

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *