Njemci će za Božić dobiti od 391 do 4.770 eura bruto

Dodajte komentar

Prosječna ekstra božićna isplata zaposlenim Njemcima biće ove godine, u odnosu na prošlu, veća za 2,3 odsto, izračunala je Njemačka služba za statistiku prema stanju do 12. novembra.

Među prvih 18 sektora po veličini božićnog dodatka najmanje će dobiti zaposleni iz sektora usluga: prosječno 568 eura, bruto. Ali, oni u zapadnim njemačkim pokrajinama 602 eura, a u istočnim 391 euro.

Medju sektorima u kojima će biti isplaćene najmanje božićne nagrade, medju prvih 18, su i ugostiteljstvo (prosječno 1.012 euro), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1.409 eura), trgovina (1.713 eura) gradjevinarstvo (1.737 eura).

Zanimljivo, zaposleni u novim (istočnim) njemačkim pokrajinama dobiće u većini sektora manje nego zaposleni u starim (zapadnim) njemačkim pokrajinama. Sem u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva – tu će na istoku zaposleni prosječno dobiti 1.415 eura bruto, a na zapadu 1.406 eura, sektoru umjetnost, zabava, odmor, sektoru vodosnabdijevanje i gradjevinsko zemljište, stanovanje.

U svih 18 sektora, koje je obuhvatila ova analiza, više od 70 odsto radnika obuhvaćeno je sporazumom o platama izmedju poslodavaca i sindikata, izračunala je Njemačka statistička služba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *