Četrnaest kandidata za finansijskog savjetnika za prodaju Komercijalne banke

Na oglas koji je država raspisala za izbor finansijskog savjetnika za prodaju državnog udjela u Komercijalnoj banci prijavilo se 14 kompanija, saznaje portal eKapija u Ministarstvu finansija Srbije.

Rok za dostavljanje pisama o zainteresovanosti istekao je 12. novembra, a kako je rečeno za ovaj portal, u narednim danima će kompanijama koje su ušle u uži izbor biti dostavljen zahtjev za podnošenje ponuda.

– Očekuje se da izbor savjetnika bude okončan i da ugovor o konsultantskim uslugama bude potpisan do kraja godine – navode u ministarstvu i dodaju da se očekuje da javni poziv za privatizaciju bude objavljen do kraja juna, a da se transakcija završi do kraja naredne godine.

Poziv za finansijskog savjetnika je Ministarstvo finansija sredinom oktobra uputilo vodećim međunarodnim firmama koje, kako je navedeno, imaju značajno iskustvo u privatizaciji banaka i raspolažu timom iskusnih eksperata.

Država u Komercijalnoj banci ima udio od 41,74%, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 24,43%, IFC 10,15% akcija, njemački DEG fond 4,6%, a švedski Svedfond 2,3% udela.

Planovi za prodaju Komercijalne banke postali su aktuelni još 2006. godine, posle prve dokapitalizacije banke od strane EBRD, a pre tri godine za privatizacionog savjetnika Komercijalne banke na tenderu je izabrana investiciona kuća Nomura International.

Check Also

Konglomerat Tata kupio državnu Air Indiu za 2,5 milijarde dolara

Privatni indijski konglomerat Tata Sans kupio je za 2,4 milijarde dolara državnu avio-kompaniju Air India, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *