Prvi put objavljeni precizni podaci o trgovini zlatom na londonskom tržištu

1 komentar

Obim dnevne trgovine zlatom u Londonu iznosio je prošle nedjelje minimalno 30,2 miliona unci, a njena vrijednost 36,9 milijardi dolara, pokazuju prvi precizni podaci udruženja trgovaca LBMA, skidajući veo tajne sa trgovine plemenitim metalom na londonskom tržištu.

London je centar globalne trgovine zlatom ali su glavni akteri trgovine – banke, brokeri i dileri – dosad bili neskloni otkrivanju tačnih podataka o vrijednosti i obimu trgovine.

Potstaknute zahtjevima regulatora za većom transparentnošću, članice LBMA-e počele su da objavljuju podatke o transakcijama koje se namiruju u Londonu i Zürichu, takođe velikom centru trgovine, blisko povezanom s Londonom.

“Prvi put u dugoj istoriji londonskog tržišta zlata njegova vrijednost nije predmet nagađanja nego pouzdanog mjerenja”, naglašava analitičar Macquarieja Matthew Turner u bilješci objavljenoj uz brojke udruženja.

Prema LBMA-i, obim trgovine zlatom među njenim članicama putem ugovora za trenutne isporuke iznosio je u 95 miliona unci. Putem swapova i terminskih ugovora vlasnika je promijenilo 46,5 miliona unci, 4,1 milion unci putem opcija a 5,4 miliona unci putem najma, kredita i depozita.

To bi značilo da je ukupan prosječni dnevni obim trgovine zlatom protekle nedjelje  iznosio 30,2 miliona unci, odnosno 939 tona.

Obim trgovine srebrom među članicama LBMA-e iznosio je 1,1 milijardu unci putem ugovora za trenutnu isporuku, te 651,2 miliona unci putem swap i terminskih ugovora. Putem opcija vlasnika je promijenilo 36,7 miliona unci srebra a 43,7 miliona unci putem najma, kredita i depozita.

To bi značilo da je ukupan prosječni dnevni obim trgovine srebrom iznosio 359,3 miliona unci vrijednih oko 5,2 milijarde dolara.

Podaci ipak ne pružaju kompletan uvid u trgovanje u Londonu budući da na članice LBMA-e otpada većina aktivnosti na tržištu. Pritom neke članice još nisu podnijele izvještaje.

U LBMA-i navode da će u sljedeća tri mjeseca objavljivati podatke o trgovini jednom nedjeljno a nakon toga svakoga dana. Dodaju i da namjeravaju da počnu da objavljuju i podatke o trgovini platinom i paladijumom.

Udruženje je prošle godine počelo objavljivati mjesečne podatke o količini zlata i srebra u londonskim riznicama. Njegovi podaci pokazuju da su na kraju juna u Londonu bile pohranjene ukupno 7.684 tone zlata vrijednog 309 milijardi dolara. Istog su datuma londonske riznice čuvale i 34.901 tonu srebra vrijednu 18 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *