Od januara veći minimalac?

Dodajte komentar

Ukoliko budu usvojene izmjene Zakona o radu, koje su ušle u skupštinsku proceduru, od januara će minimalna zarada umjesto dosadašnja 193 eura biti 50 odsto od prosječne plate u državi, odnosno 256 eura.

Prijedlog izmjena podnijeli su Draginja Vuksanović-Stanković, Ranko Krivokapić i Raško Konjević. Aktuelni zakon predviđa da minimalna zarada za puno radno vrijeme ne može biti niža od 30 odsto prosječne zarade.

Zaposleni čija je zarada iznad 193 eura, ali im poslodavac uskraćuje doprinose, ostvarili bi zakonsko pravo na doprinose na stvarni iznos zarade (minimalno 50 odsto prosječne zarade) i time pravo na veću penziju. Država i državni fondovi bi ostvarili višemilionske prihode po osnovu uvećanja poreza, prireza i doprinosa navodi se u obrazloženju prijedloga zakona i dodaje da bi time poslodavci koji poštuju prava zaposlenih “eliminisali nelojalnu konkurenciju”, odnosno poslodavce koji ostvaruju ekstraprofit na račun zakidanja zaposlenih i države.

Negativni efekti bili bi anulirani uvođenjem startnog neoporezivog dijela zarade navode predlagači. Šef sektora za međunarodnu saradnju i ekonomiju Unije poslodavaca i član radne grupe za analizu efekata povećanja minimalca i smanjenja opterećenja na plate, Mirza Mulešković nije želio da komentariše ranije navode da ovu inicijativu Unija može podržati tek nakon uvođenja neoporezivog dijela zarade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *