Montenegro Airlines bilježi rast broja putnika

Dodajte komentar

Nacionalni prevoznici iz bivše Jugoslavije prevezli su preko 5.2 miliona putnika tokom prva tri kvartala 2018. godine. Croatia Airlines, Adria Airways i Montenegro Airlines su zabilježile porast broja putnika u odnosu na prošlu godinu, dok su brojke Air Serbia opale jer je ta kompanija je poslovala sa manje letova.

Montenegro Airlines je tokom perioda januar-septembar opslužio 527.532 putnika, što predstavlja porast od 13,6% u odnosu na 2017.godinu, čime je postala najbrže rastuća kompanija u bivšoj Jugoslaviji na osnovu procentnog rasta.

“Rast u svim sektorima je rezultat implementacije optimalne komercijalne strategije, kao i odgovornog planiranja resursa i troškova, što je sve imalo pozitivan uticaj na naše operativne rezultate tokom godine”, izjavili su nedavno iz avio-kompanije.

Skoro četvrtinu svih putnika koji su prošli kroz dva međunarodna aerodroma u zemlji, u Podgorici i Tivtu, prevezao je Montenegro Airlines.

Air Serbia je i dalje zadržala svoj položaj najprometnijeg nacionalnog avio-prevoznika u bivšoj Jugoslaviji, uprkos smanjenju broja opsluženih putnika. Prema kvartalnom izvještaju beogradskog aerodroma, ova avio-kompanija je prevezla oko 2.043.000 putnika tokom prva tri kvartala ove godine, što predstavlja smanjenje od 4,9%. Broj obavljenih letova je smanjen za 1,5% tokom istog perioda.

U izvještaju se navodi da je avio-kompanija na beogradskom aerodromu imala udio putnika od 46,4%. U isto vrijeme, strani prevoznici su zabilježili značajan broj putnika u iznosu od 17,8%. Air Serbia još nije objavila zvanične operativne rezultate za ovu godinu.

Croatia Airlines je opslužila rekordnih 1.705.470 putnika tokom perioda januar-septembar, sa porastom od 3,1%. Od toga, 412.420 putnika je prevezeno na domaćim letovima, što predstavlja rast od 1,4%, dok je 1.223.170 putnika koristilo međunarodne usluge, što predstavlja porast od 2,5%. Preostalih 69.880 putnika je prevezeno čarter letovima, što predstavlja porast od 24,4% na godišnjem nivou. Međutim, čarter letovi čine samo 4 posto ukupnog saobraćaja. Avio- kompanija je ostvarila 21.891 letova tokom prva tri kvartala ove godine , što predstavlja porast od 1,7% u poređenju sa istim periodom u 2017.godini. Prosječna popunjenost kabine je iznosila 73,7%, što je za 0.5 poena manje. Popunjenost kabine je umanjena na međunarodnim letovima za 0,2 poena, što je u prosjeku 73,9%, dok je na domaćim uslugama smanjena za 0,1 poen to jest 72,4%.

Adria Airways je tokom prva tri kvartala ove godine ukrcala 982.597 putnika, što predstavlja porast od 5,1%. Slovenački avio-prevoznik je uveo sedam novih letova ovog ljeta, dok je broj operativnih letova takođe porastao. Za razliku od prošle ljetnje sezone, avio-kompanija više ne pruža usluge iz svoje bivše baze u Lodzu u Poljskoj ali je nedavno stacionirala jedan vazduhoplov u Paderbornu u Njemačkoj, što će imati uticaj na brojke iz četvrtog kvartala. Ranije ove godine, iz avio-kompanije su izjavili da “brojke pokazuju da su na pravom putu, ali da ih čeka još mnogo posla”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *