Euro ojačao zbog nade u smirivanje napetosti oko italijanskog budžeta

Dodajte komentar

Kurs eura u srijedu je ojačao na međunarodnim tržištima zbog najnovijih medijskih napisa koji su pobudili nadu u moguće postizanje kompromisa između Italije i Evropske komisije vezano za prijedlog proračuna.

Cijena eura jutros je tako prema dolaru ojačala 0,3 posto, na 1,14 dolara. U posljednjih sedam trgovinskih dana samo jedan je završila u minusu prema dolaru.

Njegovo jačanje pritisnulo je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta. Jutros je tako skliznuo za 0,2 posto, na 96,621 bod, nakon što je dan ranije trgovanje završio u plusu od 0,65 posto.

Japanski jen pritom je oslabio 0,15 posto pa se dolarom jutros trgovalo po 112,86 jena.

Britanska funta ojačala je za 0,2 posto prema dolaru, na 1,2808 dolara, nakon što joj je u utorak cijena pala za 0,5 posto. Tržišni učesnici očekuju da će njen kurs oscilirati sve dok ne bude jasnija situaciju po pitanju sporazuma o brexitu.

Tržišta trenutno čekaju odgovor Evropske komisije na nedavno podnesen novi nacrt italijanskog budžeta nakon što Brisel nije prihvatio njegovu prvu verziju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *