EU sprema strožije mjere za investitore van unije

Dodajte komentar

Evropski parlament, Vijeće i Komisija u utorak su postigli dogovor o okviru EU-a za provjeru direktnih stranih ulaganja, kojim bi se sprovodila kontrola nad strateškom imovinom evropskih prduzeća od ključne važnosti za Evropsku uniju.

S pomoću dogovorenog paketa EU i njegove države članice moći će zaštititi svoje temeljne interese te istovremeno ostati jedan od najotvorenijih režima ulaganja u svijetu, stoji u saopštenju Evropske komisije.

Otvorenost prema direktnim stranim ulaganjima temelji se na ugovorima EU-a. direktnim stranim ulaganjima podstiču se ekonomski rast, inovacije i zapošljavanje. Međutim, u nekim slučajevima strani ulagači mogu pokušati da steknu stratešku imovinu koja bi im omogućila da kontrolišu ili utiču na evropska preduzeća čije su djelatnosti od ključne važnosti za sigurnost i javni poredak u EU-u i njegovim državama članicama.

“Evropa mora uvijek braniti svoje strateške interese, i to je upravo ono što će nam novi okvir pomoći da ostvarimo. To je ono što želim reći kad kažem da nismo naivni u sprovođenju slobodne trgovine. Potrebno je osigurati nadzor nad postupcima u kojima strana preduzeća kupuju evropsku stratešku imovinu”, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Prijedlog uspostave evropskog okvira za provjeru direktnih stranih ulaganja u Evropskoj uniji dio je napora koje Komisija ulaže u izgradnju Evrope koja štiti preduzeća, radnike i građane, stoji u saopštenju.

Komisija je 14. septembra 2017. iznijela prijedlog o okviru za provjeru direktnih stranih ulaganja, a o predlogu su se 10. jula 2018. počeli voditi trilateralni razgovori s Evropskim parlamentom i Vijećem. Dva zakonodavca sada moraju potvrditi taj dogovor i dati konačno “zeleno svjetlo” kako bi predlog mogao stupiti na snagu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *