Ko je mešetario cijenama akcija CGES-a : Komisija ispituje ko se sakrio iza tajnih računa

Dodajte komentar

Montenegroberza je podatke o sumnjivim transakcijama koje su imale za posljedicu rast cijene akcija Crnogorskog elelektrprenosnog sistema (CGES) za oko 39 odsto, uoči posljednje skupštine akcionara tog društva održane krajem oktobra, dostavila Komisiji za tržište kapitala, a regulator sad traži od banaka podatke ko se sve u transakcijama nalazi iza skrivenih kastodi računa.

„Berza je dostavila podatke za određena lica i firme koje su kupavale akcije, a Komiija sad traži podatke ko se sve nalazi iza kastodi računa“, potvrdio je „Vijestima“ predsjednik Komisije Zoran Đikanović.

Vrijednost akcija CGES-a pred Skupštinu akcionara povećane sa 61,6 na 85,79 centi, a sumnja se da je riječ o špekulaciji kako bi neko od nesaglasnih akcionara podigao više novca.

Zbog toga je na zahtjev CGES-a upravo na dan održavanja vanredne skupštine kompanije 31. oktobra zaustavljena trgovina akcijama na berzi, a istraga još traje. Kako saznaju “Vijesti” nezvanično u Komisiji, postoji velika mogućnost, bez obzira što još traje istraga, da trgovina dionicama CGES-a na Montenegroberzi narednih dana bude odblokirana.

Špekulativne trgovine na berzi trebalo je, kako se sumnja, da omoguće isplatu ukupno 1,5 miliona eura sa računa CGES-a, u naredna dva mjeseca, za najviše 15 akcionara nezadovoljnih nedavno usvojenom odlukom o zalaganju dijela imovine CGES-a zbog novog zaduženja u iznosu od 20,9 miliona eura kod Njemačke banke za razvoj (KfW).

Pojedinačno, najvredniji zahtjevi akcionara dostavljeni CGES-u uoči održavanja skupštine bili su vlasnika sakrivenih iza kastodi računa dvije domaće banke.

Krajnji rok za predaju zahtjeva CGES-u za isplatu vlasničkog uloga ističe 30. novembra.

Knežević i Jovović u bordu Montenegroberze 

Komisija za tržište kapitala na posljednoj sjednici održanoj u petak dala je saglasnost na imenovanje predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića i Radisava Jovovića za članstvo u Odboru direktora Montenegroberze.

Knežević je u novom sazivu predsjednik Odbora direktora Montenegroberze.

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *