Šta morate da znate ako kupujete jeftini Android telefon od 100 eura

Čini se da su se stvari posljednjih godina dosta promijenile i napokon je moguće kupiti jeftini solidan smartfon, koji nećete platiti više od 100 eura. Naravno, neće imati vrhunsku kameru ili pregršt prostora za skladištenje podataka, ali će raditi mnogo bolje nego što biste to očekivali.

A kako biste prošli što bolje, dajemo vam neke savete na šta morate da obratite pažnju prilikom kupovine jeftinijeg smartfona.

1. Performanse

Najvjerovatnije nećete dobiti osmojezgreni čipset jer su u ovoj klasi standard procesori sa četiri jezgra. Ovo je sasvim dovoljno za svakodnevno korišćenje i surfovanje internetom, iako vremenom možete da očekujete da će se stvari malo usporiti.

U slučaju da naiđete na model sa osam jezgara, u pitanju će najvjerovatnije biti Cortex-A53 procesori koji srču bateriju, a ne neka moćnija varijanta. U svakom slučaju, ne očekujte da ćete igrati najnovinje igre na svom telefonu od 100 eura.

Kada je RAM u pitanju, većina telefona u ovom cjenovnom opsegu dolazi sa 1 ili 2GB radne memorije. U idealnoj situaciji, gledajte da kupite telefon koji ima barem 2GB radne memorije kako biste mogli da prelazite sa aplikacije na aplikaciju bez potrebe da ih telefon agresivno gasi.

Definitivno bi trebalo da se klonite telefona koji imaju 512MB radne memorije.

2. Prostor za skladištenje podataka

Jeftiniji telefoni uglavnom nude prilično malo prostora za skladištenje podataka, najčešće između 32 i 64GB.

Zato je jako važno da izaberete model koji ima slot za microSD karticu kako biste mogli da proširite njegov kapacitet za čuvanje fotografija i video snimaka.

Još jedno rješenje jeste korišćenja servisa u oblaku, koji će umjesto vašeg telefona čuvati fotografije, video i dokumenta.

Imajte na umu i da opertivni sistem može da zauzme 2 do 3GB prostora.

3. Displej

Kada je rezolucija u pitanju, ne bi trebalo da se nadate 1080p displeju jer su 480p i 560p rezolucije rezervisane za jeftine telefone.

Sama veličina displeja ovdje nije ključna jer možete da nađete telefone dijagonala koje se kreću od 4, pa sve do 6 inča.

Ako se odlučite za veći displej, onda rezolucija ima malo veću ulogu jer će displej od 4 inča izgledati znatno oštrije od onog sa dijagonalom od 6 sa istom rezolucijom.

AMOLED displeji nisu toliko uobičajeni u ovoj kategoriji jer su rezervisani za skuplje modele, tako da se spremite za LCD displej na većini modela do 100 eura.

4. Kamera

Telefoni sa dvije kamere postali su prililčno uobičajeni, ali su i dalje van domašaja u ovom cjenovnom rangu. Ako ipak pronađete model sa 2 kamere, možete da očekujete da će druga najvjerovatnije biti VGA sa 2MP, u najboljem slučaju.

Znatno češća je postavka sa jednom kamerom od 5 do 13MP.

One vam neće pružiti vrhunske fotografije i možete da zaboravite na optičku stabilizaciju slike koja donosi oštrije fotografije.

Jeftiniji telefoni po pravilu dolaze sa lošijim kamerama i znatno manjim brojem naprednim funkcija koje ste možda vidjeli na onim skupljim.

5. Baterija

Možete da očekujete kapacitet baterije od 2.000 do 3.000mAh.

A kada se to ukombinuje sa ekranom lošije rezolucije i budžetnim čipovima koji troše manje struje, po pravilum možete da očekujete da će baterija izdržati cijeli dan korišćenja.

U najboljem slučaju, trebalo bi da razmislite o telefonu sa baterijom kapaciteta 3.000mAh ako planirate da ga koristite duže vremena i nije je moguće vaditi.

6. Dodatne funkcije

Sa telefonom od 100 eura ne možete da očekujete pregršt naprednih funkcija, otpornost na vodu/prašinu, bežično punjenje ili USB Type-C konekciju.

Ali postoje modeli koji dolaze sa čitačem otiska prostiju i Bluetooth 5.0 standardom.

Check Also

Ko je kineski milijarder, osuđen na 18 godina zatvora

Kineski milijarder Sun Dawu (67) osuđen je na 18 godina zatvora, što je još jedna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *